Kirjoitukset ajalta maaliskuu, 2008

Kiirettä pukkaa!

Aika: 31.03.2008 kello 19:36

Lähtö lähenee ja tuntuu, että kiire kasvaa sitä mukaa. Blogikirjoittelu on joutunut jäämään vähän sivummalle, sillä aika on mennyt koulutehtävien, kurssisuoritusten sekä töiden parissa. Siinä sivussa olemme viritelleet matkapäiväkirjaa. Tuorein revohka on oman asuntoni järjestely sellaiseen kuntoon, että huomenna muuttavat alivuokralaiset eivät revi pelihousujaan.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Koepakkaus

Aika: 24.03.2008 kello 17:56

Lähtöön on aikaa 18 päivää. Ajattelin, että nyt on aika testata miltä pakkauslistan sisältö tuntuu hartioilla. Keräsin listasta lähes kaiken. Pois jäi ainoastaan pari pienempää asiaa mitkä eivät vaikuta käytännössä lainkaan rinkan painoon tai pakkaamiseen. En jaksanut vielä tässä vaiheessa välittää muutenkaan pakkaustekniikasta. Tärkeintä oli vain saada tavarat reppuihin ja paketti niskaan.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Kännykuvat kartalle

Aika: 22.03.2008 kello 12:25

Nokia E50 ja bluetooth-yhteydellä toimiva GPS. Kuva: Mika Hiltunen

Vanhempani kävivät eilen kylässä ja toivat samalla uusia vempaimia matkaa varten. Nykyisen Nokia N70 -puhelimen tilalle sain hieman uudemman E50 -mallin. Sen lisäksi saimme langattomalla bluetooth-yhteydellä toimivan GPS:n, jonka voi luonnollisesti liittää sekä puhelimeen että MacBook Airiin. Mitäpä me näillä sitten teemme?

Tulevassa matkapäiväkirjassa paikkatietoa on käytetty uusilla tavoilla. Kartalla on tarkoitus näyttää merkintöjen lisäksi myös valokuvat ja tässä nämä tuoreet laitteet tulevat käyttöön. Nokia julkaisi viime kuun lopulla avoimeen beta-testaukseen Location Tagger -ohjelman. Ohjelma ottaa kännykän sisäisen tai bluetooth-yhteydellä liitetyn GPS:n haltuunsa ja jää tausta-ajoon. Kun kännykällä otetaan kuvia, liittää Location Tagger kuviin tiedon koordinaateista, jossa kuvaaja sillä hetkellä seisoo. Testasin ohjelmaa E50:llä ja se toimi loistavasti.

Kirjoittelen vähän myöhemmin kokonaan oman jutun matkapäiväkirjasta, mutta tämä on ainakin yksi sen ominaisuuksista. Suurimman osan kuvista otamme ihan oikeilla kameroilla ja myös niihin kuviin saamme paikkatiedon lisättyä samalla kun siirrämme kuvia koneelle. Kuvien lopullinen kohtalo onkin hyvin pitkälti kiinni paikallisten kännykkäyhteyksien toimivuudesta ja nettikahviloiden saatavuudesta.

Matkapäiväkirja on tekniikan osalta melko pitkälti valmis. Pari kaveriamme lähtee viikoksi Italiaan ja he ovat luvanneet testata sitä ihan käytännössä. Heidän kokemuksiensa perusteella teen vielä viimeiset hienosäädöt ja sen jälkeen päiväkirjan voikin julkaista myös täällä.

Majapaikka Bangkokista

Aika: 19.03.2008 kello 01:42

Yön myöhäisinä tunteina jäi sen verran joutavaa aikaa, että päätimme varata itsellemme majapaikan Bangkokista. Saavumme Thaimaahan 12. huhtikuuta. Heti seuraavana päivänä alkaa thaimaalaisen uudenvuoden eli songkranin juhlinta, joten suosituimmat majapaikat saattavat olla täynnä. Ainakin toistaiseksi vapaita huoneita riittää kuitenkin reilusti, mutta päätimme ottaa varman päälle, jotta välttäisimme joutavan säätämisen heti maahan saavuttuamme.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Kamppaillen Kaakkois-Aasiassa

Aika: 17.03.2008 kello 15:26

Erilaiset kamppailulajit ovat kuuluneet ihmisen historiaan jo pitkään. Monien lajien syntyhistoria alkaa jostain Aasian maasta. Sieltä ne ovat kulkeutuneet länsimaihin sotilaiden, valtaajien, merimiesten ja muiden matkaajien mukana. Aasiaa voidaankin pitää hyvin kamppailulajien syntypaikkana. Vaikka kaikki lajit eivät olekaan sieltä kotoisin niin iso osa lajeista pohjautuu vahvasti johonkin Aasialaiseen lajiin.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Pulau Weh – saari Luoteis-Indonesiassa

Aika: 16.03.2008 kello 17:01

Pulau Weh Kuva: Viktor KaposiAndamaanien meressä sijaitseva Pulau Wehin saari on Indonesian luoteisin piste. Sitä ympäröivät lukuisat saaret kuten Klah, Rubiah, Seulako ja Rondo. Saaret muodostuivat 1,8 miljoonaa vuotta sitten, kun ne erosivat mantereesta tulivuoren purkauduttua. Pulau Wehillä on yhä merkkejä vulkaanisesta toiminnasta, sillä sieltä voi löytää muun muassa useita kuumia lähteitä ja kraatereissa kiehuvia muta-altaita.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Asunto alivuokrattu

Aika: 14.03.2008 kello 12:30

Edellisestä kirjoituksesta on mennyt jo tovi, mutta emme suinkaan ole levänneet laakereilla. Olemme työstäneet kuluneiden päivien aikana matkapäiväkirjaa, jotta ehdimme saada sen edustuskuntoon ennen matkaa. Sen lisäksi minulla on ollut työn alla asunnon alivuokraaminen.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Viidakossa suhisee

Aika: 04.03.2008 kello 20:26

Kulunut sanonta sanoo, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Näin varmasti usein on ja mekin olemme pällistelleet hirvittävän kasan kohdemaiden kuvia matkaa odotellessa. On mukava tietää vähän etukäteen, että minkälaiseen paikkaan sitä on suunnistamassa.

Niin mukavia kuin kuvat ovatkin, niissä jää yksi keskeinen ympäristön ja tunnelman luoja puuttumaan: ääni. On sanottu, että elokuvissa 80 % tiedosta tulee kuvasta ja 20 % äänestä. Kun katsotaan tunnelmaa, luvut ovat samat mutta päinvastoin. Se on yksi niistä syistä, joiden takia päätimme alkuarpomisen jälkeen ottaa mukaan videokameran. Vieras ja tuntematon äänimaisema on keskeinen osa matkailua.

Tuttavani on tajunnut äänen merkityksen ja hän onkin reissuillaan äänittänyt ympäristön ääniä minidisc-soittimella. Sain lainaksi CD-levyn, jonne on maalattu ripaus Indonesian kirjavaa äänimaisemaa. Hänen luvallaan keräsin levyltä muutamia paloja ja koostin niistä pätkän teidän lukijoiden kuunneltavaksi.

Ladatkaa Indonesian äänimaailma ja mielikuvitusmatka Sumatran saarelle voi alkaa.

Yllätyksiä matkustustiedotteissa

Aika: 04.03.2008 kello 12:06

Päivitetty 6.3.2008 kello 12:40

Mikäli liikut tyylikäs laukku olalla Kambodzan kaduilla, saatat päästä tutustumaan moottoripyörällä ratsastaviin varkaisiin. Kuva: Nathan Nelson

Ulkoasiainministeriöltä pamahti eilen pihalle kaksi uutta matkustustiedotetta. Kambodzan tiedotteessa ei oikeastaan ollut mitään uutta. Phnom Penhissä turisteja on ryöstelty kuten ennenkin, joten pieni varovaisuus on paikoillaan. Tiedotteessa varoiteltiin erityisesti moottoripyörillä liikkuvista varkaista.

Se kertoo siitä, että turistit kävelevät edelleen helposti vietävät napposkassit olallaan. Jos tavaraa on enemmän, suosittelen siirtymään reppuun sillä sitä ei ohiajolla selästä niin vaan viedä.

Lue loput tästä kirjoituksesta »