Kirjoitukset ajalta tammikuu, 2008

Thaimaa 2007 -video on valmis!

Aika: 31.01.2008 kello 23:36

Niin siinä vaan kävi, että sekin video lopulta valmistui. Heti kärkeen on kuitenkin sanottava, että te ette sitä vielä näe, sillä musiikin käyttölupien kysyminen on edelleen vaiheessa. Nyt ei auta kuin toivoa, että kaikki artistit suostuvat. Jos näin käy, niin video on todennäköisesti heti ensi viikolla netissä.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Piikki lihassa

Aika: 31.01.2008 kello 22:23

Hanna muisti eilen, että kehveli soikoon meillähän oli varattuna rokotusaika. Soitin itse terveyskeskukseen ja varmistelin kellonajan. Sen jälkeen alkoikin hirveä juokseminen sillä meillä ei ollut edes reseptejä koska en ollut muistanut hakea niitä.

Reseptit kävin noutamassa ennen yhtä kuvauskeikkaa, mutta rokotustodistukset ja dropit haimme noin puolta tuntia ennen rokotusaikaa. Meinasi tulla vähän kiire. Emme ottaneet apteekista kuin rokotteet ja niitäkin vain yhdet satsit, sillä enempää ei hyllytavarana ollut. Malaria-lääkkeet ja antibiootit haemme vasta lähempänä matkaa.

Lavantautimömmö kustansi 35 euroa. Siitä selviää yhdellä piikillä mutta suoja-aika on vain kolme vuotta. Japanin aivotulehdus sen sijaan vaatii kolme neulaa ja jokainen niistä maksaa 30 euroa. Suoja-aika on sama kuin lavantaudillakin. Polio- ja jäykkäkouristusrokotus ovat voimassa 10 vuotta, mutta jos reissaa paljon eksoottisissa maissa niin polio kannattaa uusia viiden vuoden välein.

Terveyskeskukseen selvisimme ajoissa mutta lääkäri oli tietysti myöhässä. Molempiin tökittiin rokotteet japanin aivotulehdusta ja lavantautia vastaan. Vanhoja rokotteitakin piti uusia. Minä sain polion ja Hanna jäykkäkouristuksen. Molemmat kuuluvat yleiseen rokotusohjelmaan joten niistä ei tarvinnut maksaa senttiäkään. Viikon päästä on uusi aika jolloin isketään japanin aivotulehduksen toinen piikki ja Hanna saa ekstrana polion. Siitä sitten kolmen viikon päästä tulee vielä viimeinen aivotulehdusneula.

Eiköhän näillä myrkyillä alkuun pääse.

Terveisiä ulkomailta

Aika: 27.01.2008 kello 21:42

Paikalliset pojat aurasivat rataa seuraavan päivän mikroautokilpailuille, mutta välillä keskittyminen piti suunnata yleiseen rymyämiseen. Kuva: Mika Hiltunen

Kävin maistelemassa vähän elämää ulkomailla. En tosin sen kauempana kuin tuossa rajan takana, Venäjällä. Viikonlopun kuvausreissu Sortavalassa oli varsin avartava kokemus ja antoi mukavasti vauhtia tulevalle reissulle. Jotenkin tuli sellainen olo, että Aasia alkoi heti kun rajan ylitti: kaikki muuttui rähjäisemmäksi, mutta ihmiset olivat todella mukavia ja ystävällisiä.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Sukelluskorttimysteeri

Aika: 23.01.2008 kello 12:18

Pinnan alla irvistelyä. Paikka on Koh Tao, Thaimaa ja vuosi on 2007.

Suoritimme helmikuussa 2007 sukelluskurssit Koh Taolla, Thaimaassa. Suomalaisen Koh Tao Diversin opastuksella läpäisimme PADI-luokitukseen kuuluvat OWD sekä AOWD kurssit. Tulevalla matkalla vuoden takaisia oppeja olisi tarkoitus verestää, mutta matkassa on yksi mutta: en koskaan saanut AOWD-korttiani. Väliaikainen kortti on voimassa ainoastaan kolme kuukautta, joten se meni vanhaksi jo aikoja sitten.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Matkavideo – kriittinen piste ylitetty

Aika: 22.01.2008 kello 16:34

Kuvakaappauksia Thaimaa 2007 -matkavideosta.

Vuosi sitten tähän aikaan olimme kuvanneet ensimmäiset nauhat matkavideostamme. 50 päivän aikana videomateriaalia kertyi lähes 18 tuntia. Aloitin videon leikkaamisen melko pian kotiinpalun jälkeen ja ehdin päästä puoleen väliin, kun tietokoneen kovalevy otti ja paukahti. Sinne meni tehty työ ja nauhatkin oli digitoitava koneelle uudelleen. Hirveässä motivaatiopulassa homma oli aloitettava alusta.

Tässä vuoden aikana olen leikellyt materiaalia pikkuhiljaa ja yrittänyt löytää sieltä joukosta jotain viihdyttävää. Viime yönä pääsin siihen pisteeseen, että kaikki materiaali on koluttu läpi ja aikajanalla on reissun keskeiset tapahtumat. Olen yrittänyt tehdä videosta suoraan valmista enkä lähtenyt sille linjalle, että teen ensin karkean raakaleikkauksen jota sitten hieron paremmaksi. Tällä hetkellä video on siis todella lähellä valmistumista, mutta valmis se ei suinkaan ole. Koko rallin kestoksi näyttäisi muodostuvan noin 1h 20min.

Nyt edessä on vielä pientä hienosäätöä, juttujen tiivistämistä, intron rakentaminen, äänien säätöä ja kuvien värimäärittelyä. Hanna alkaa pakertaa grafiikkaa jota sitten nähdään valmiissa pläjäyksessä. Kaikki videossa olevat musiikit on otettu mikseri.netin artisteilta, mutta en ole vielä kysynyt yhdeltäkään lupaa niiden käyttöön. Täytyy aloittaa sähköpostien viskominen ja toivoa, että kaikki suhtautuvat asiaan myönteisesti ettei hyvin istuvia biisejä tarvitsisi lähteä enää uudelleen metsästämään.

Mitään tarkkaa valmistumisaikataulua en uskalla lupailla, mutta varsin luottavaisin mielin uskon valmiin pätkän olevan netissä hyvissä ajoin ennen seuraavaa reissua. Se jää vielä nähtäväksi, että laitammeko videon nettiin osissa vai kokonaisena pakettina.

Kannettava tilattu

Aika: 21.01.2008 kello 17:06

Kevyt, pieni, langaton, hyvä akkukesto, kestävä, mukava käyttää ja katsoa. Apple MacBook Air täytti nämä vaatimukset. Vielä kun hinta olisi ollut hivenen pienempi niin se olisi ollut täydellinen paketti. Tästä pienestä puutteesta huolimatta läppäri on nyt tilattu ja edessä on 4-5 viikkoa odottelua. Koneessa ei ole verkkoliitäntää, joten tilasin USB-väylään asennettavan verkkoadapterin. Kaakkois-Aasiassa langaton verkko ei kuitenkaan ole päivänselvyys.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Kuvaajan oikeudet ja velvollisuudet

Aika: 21.01.2008 kello 13:28

Lähes jokainen ottaa reissunsa päällä jonkinlaisia valokuvia. Kuvia napsitaan kaikesta siitä mitä vastaan sattuu tulemaan eikä asialle anneta sen kummempaa ajatusta. Valokuva on voimakas väline, jolla on helppo ihastuttaa ja vihastuttaa. Siksi kannattaakin välillä miettiä, että missä laukaisinta painaa ja minne kameran suuntaa. Kaikki ei ole laillista tai ainakaan hyvän tavan mukaista. Seuraavassa on muutamia asioita jotka pätevät Suomessa, mutta joita voi varsin hyvin soveltaa myös ulkomailla.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Rokotussykerö

Aika: 18.01.2008 kello 18:50

Kävimme eilen tartuntatautilääkärin luona keskustelemassa rokotteista. Kaakkois-Aasia on alueena siinä mielessä selkeä, että maissa on likipitäen samat uhat: hepatiitti, japanin aivotulehdus, lavantauti sekä malaria. Lisäksi kannattaa huomioida rabies ja dengue-kuume sekä muut yleiset ongelmat.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Vakuutusasiat kuntoon

Aika: 17.01.2008 kello 16:31

Ennen matkaa tehtävistä valmisteluista yksi tärkeimmistä on vakuutuksien hankkiminen. Lyhyille, alle kuukauden pituisille reissuille hankkiminen on paitsi helpompaa niin myös halvempaa. Useimmilla vakuutusyhtiöillä vuosimatkavakuutuksessa pisin matkan kesto on 1-3 kuukautta, joten ongelmallisemmaksi lysti muuttuu sitä pidemmillä reissuilla. Harrastin hieman tutkivaa journalismia ja selvittelin vakuutusyhtiöiden tarjontaa, hintoja ja vakuutusehtoja. Tiedätkö sinä mitä poikkeuksia omiin vakuutusehtoihisi on onnistuttu ujuttamaan?

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Mietintämyssyssä: MacBook Air

Aika: 16.01.2008 kello 15:40

MacBook Air. Kuva: Apple

Vanhoja juttuja lukeneet muistavat varmasti, että olemme suunnitelleet kannettavan tietokoneen hankkimista reissuun. Apple MacBook on ollut jo pitkään houkuttelevin vaihtoehto pienen koon, hyvän akkukeston ja asiallisen käytettävyyden takia. En ole kuitenkaan hätäillyt kannettavan kanssa, sillä nykyinen HP:n läppäri sopii mainiosti Suomen olosuhteisiin. Aavistelin myös, että Apple ehtisi julkaista jotain uutta ennen matkaa. Aavistukseni osui oikeaan, sillä Apple esitteli Macworld 2008 -tapahtumassa uuden kannettavansa – MacBook Airin.

Lue loput tästä kirjoituksesta »