Kirjoitukset ajalta marraskuu, 2007

Matkapäiväkirjasta osa opinnäytetyötä

Aika: 19.11.2007 kello 17:06

En ole raportoinut matkapäiväkirjasta aikoihin ja siihen oli selkeä syy. Olen nimittäin hyvän tovin suunnitellut tekeväni paikkatiedon käytöstä opinnäytetyöni ja matkapäiväkirja olisi mitä mainioin vaihtoehto käytännön osuudeksi.

Viime viikolla oli opinnäytetyöseminaari jossa esitteli aiheen ja suunnitelmani. Vastaavalta olettajalta sain hyväksynnän jo aikaisemmin, mutta en uskaltanut asiasta suuremmin kirjoitella ennen kuin siunaus irtoaisi myös koulutusohjelman johtajalta. Nyt se on saatu joten voin alkaa keskittyä opinnäytetyön tekemiseen.

Lähtöpäivän lisäksi minua hiillostavat nyt myös opettajat, jotka odottavat näkevänsä valmiin julkaisualustan ennen reissua. En ole toviin kirjoittanut riviäkään päiväkirjan koodia, mutta suunnittelutyötä olen kyllä tehnyt. Hannan kanssa olemme hahmotelleet myös ulkoasua ja muita mukavia lisäkilkkeitä. Opinnäytetyön tutkimusosuus käsittelee paikkatietoa online-julkaisemisessa.

Pelkän matkapäiväkirjan ja valokuva-albumin lisäksi järjestelmään on tulossa erillinen majoitusmuistio sekä kiinnostavien paikkojen tietokanta. Näihin on tarkoituksena liittää myös paikkatieto, jolloin kaikkea on mahdollista tutkia ja selata kartan sekä satelliittikuvien avulla. Minulla on loppuvaiheilla eräs toinen ohjelmointiprojekti, mutta heti sen valmistuttua alan keskittyä täysipainoisesti matkapäiväkirjan tekemiseen ja siinä vaiheessa alan raportoimaan kunnolla projektin etenemisestä.

Vietnamin tulvat

Aika: 13.11.2007 kello 15:27

Tulvan vaikutuksia Hoa Lussa, Vietnamissa. Kuva: Simon Pocock

Vietnam kieriskelee tällä hetkellä tulvien kynsissä. Tiedostusvälineitä katsoessa jää sellainen kuva, että niistä aiheutuneita ongelmia on vain kaksi: karkuun päässeet krokotiilit ja saarroksissa olevat turistit. Ehkä on aiheellista kertoa kuinka tulva koskettaa todellisia uhreja – paikallisia.

Tulvat ovat ravistelleet erityisesti Keski-Vietnamia, jolloin maan suurimmat kaupungit Hanoi, Ho Chi Minh City ja Haiphong ovat välttyneet kaikkein pahimmalta myräkältä. Keskinen alue ei kuitenkaan ole autio, sillä siellä sijaitsevat muun muassa 750 000 asukkaan Da Nang sekä 350 000 asukkaan Hue, joista jälkimmäinen on meidänkin matkasuunnitelmassa. Pahoilla tulva-alueilla asuu satojatuhansia ihmisiä.

Tällä hetkellä kuolleita on virallisesti reilut 200, mutta useita on edelleen kadoksissa joten todellinen uhriluku lienee suurempi. Aineellisten vahinkojen määrä on noussut yli 200 000 euroon ja monien paikallisten ruokavarastot ovat menneet virran vietäväksi tai pilaantuneet. Valtio onkin lähettäny asukkaille ensiavuksi 5 500 tonnia riisiä.

Pitkään jatkunut tulva on keskeinen turvallisuusriski, sillä se edesauttaa tautien leviämistä. Viranomaiset pelkäävätkin erityisesti lintuinfluenssan leviämistä. Viime kuussa virus tappoi satoja sorsia ja tartunta havaittiin useassa provinssissa. Vellovat vesimassat ovat rampauttaneet auto- sekä junaliikenteen ja katkaiseet monilla alueilla sähkö- ja puhelinverkon.

Media on näiden maiden kohdalla pääsääntöisesti kiinnostunut vain turisteista. He joko selviävät tai sitten eivät – mitään muita vaihtoehtoja ei ole. Selvinneet lentävät takaisin kotiin ja kaikki on hyvin, mutta paikalliset joutuvat käsittelemään myös jälkiseuraukset ja jatkamaan elämäänsä kaaoksen keskellä. Jos siis olet matkustamassa Vietnamin suuntaan, kannattaa omaa rahavirtaansa suunnata niille oikeille paikallisille ja jättää länsimaisen hapatuksen tukeminen vähemmälle.

Liian vähän aikaa, liian paljon kohteita

Aika: 12.11.2007 kello 11:07

Saimme tarkennettua matkasuunnitelmaa hieman, mutta mitään kovin merkittävää emme ehtineet tehdä. Tarkastelimme kuitenkin nykyistä suunnitelmaa ja suunnittelimme kuinka käyttäisimme kolme kuukautta. Huomasimme erään huolestuttavan asian: aikaa on liian vähän.

Emme halua tehdä sitä virhettä, että juoksemme kieli vyön alla paikasta toiseen. Siinä menee hermot, aika kuluu pelkkään matkustamiseen ja mitään ei loppujen lopuksi jää kuitenkaan mieleen. Pari viikkoa tai kuukausi on vielä sellainen aika, että siinä jaksaa juoksennella, mutta jos samaa lystiä jatkuu kolme kuukautta niin jossain välissä alkaa tympiä. Haluamme oleskella kohteissa rauhassa ja kun sitten siirrymme seuraavaan kohteeseen niin matkustamme pidemmän matkan yhdellä kertaa.

Tässä on siis edessä valinnan tekeminen. Joko muutamme matkasuunnitelmaamme merkittävästi ja pudotamme käytännössä yhden maan pois tai sitten siirrämme paluulentoa myöhäisemmäksi. Matkan pidentäminen tuntuu ainakin tällä hetkellä houkuttelevammalta vaihtoehdolta, mutta mitään päätöksiä emme vielä ole tehneet. Se vaatii kuitenkin lisäjärjestelyjä Suomen puolella joten ihan suinpäin emme voi lentoja siirtää. Kunhan saamme tarkennettua suunnitelmaa, laskettua aikataulua ja selvitettyä käytännön järjestelyjä niin julkaisemme sitten päivitetyn tietopaketin asiasta.

Etelä-Laos

Aika: 06.11.2007 kello 14:54

Laos on alustavassa matkasuunnitelmassa lähinnä läpikulkumaa Thaimaan ja Vietnamin välissä. Suunnitelma on kuitenkin edelleen varsin karkea ja olemmekin havainneet, että Etelä-Laos vaikuttaa paikalta, jolla voisi olla hyvinkin paljon tarjottavanaan. Pohjoiseen verrattuna se ei ole varsinainen turistimagneetti, mutta upea luonto ja pienet kylät saivat kyllä meidän huomion.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Majapaikka tien päältä

Aika: 05.11.2007 kello 18:04

Monille pakettimatkat sopivat loistavasti, sillä niissä kaikki on järjestetty valmiiksi. Me taas pidämme siitä, että saamme suunnitella reissun alusta loppuun itse ja vieläpä niin, että voimme muuttaa suunnitelmia kesken matkan. Siksi emme varaile kuljetuksia tai majoituksia päiväkausia etukäteen. Kaakkois-Aasiassa majoitustarjontaa riittää vähänkin suuremmissa kylissä ja kaupungeissa. Vapaita huoneita löytyy aina jostain, ellet sitten satu pahimmille turistialueille kovimman high-seasonin aikaan. Kysymys on lähinnä siitä mistä ja miten majapaikan itselleen halii.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Pa**ataudin välttäminen

Aika: 02.11.2007 kello 16:41

Ympäröivässä säilyke- ja mikroruokakulttuurissa reisaajia varoitellaan usein vatsataudin mahdollisuudesta. Vaikka löysempi matka ei ole vielä omalle kohdalle sattunut niin useimmilla sellaisen kokenut ihminen löytyy tuttavapiiristä. Onko näissä varoituksissa mitään perää ja kuinka vessarallin voisi välttää? Kysymys on meidän kokemusten mukaan omasta toiminnasta, mutta tuurillakin on asiassa paikkansa. Tässä kuitenkin muutama kokemuksiin pohjautuva vinkki.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Luonnossa liikkuminen

Aika: 01.11.2007 kello 18:35

Iso osa meidän matkasta menee luonnonhelmassa käpsehtimiseen. Kaakkois-Aasian sademetsät tarjoavat uskomattoman määrän katseltavaa ja kuvattavaa, mutta metsässä liikkuminen ja siellä oleminen ei ole pelkkää vastuutonta haahuilua. Näimme Thaimaassa useampaankin otteeseen ihmisiä, joiden toiminta ei aina ollut kovin esimerkillistä. Useimmiten se johtui tietämättömyydestä, mutta näkyi siellä myös suorannaista ilkivaltaa.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Lonely Planet: Indonesia

Aika: 01.11.2007 kello 00:19

Lonely Planet: Indonesia. Kuva: Mika HiltunenJoulupukki toi ennen aikojaan Lonely Planetin Indonesia -kirjan. Tontut olivat hoitaneet hommansa hyvin, sillä kirjalle oli todella tilausta. Kikkailemme Indonesiassa pisimmän ajan reissusta, joten selviteltävää riittää jo yksin saarelta toiselle liikkumisen saralla.

Entuudestaan hyllystä löytyy Lonely Planetin Southeast Asia -kirja, jossa on esitelty yleisellä tasolla Thaimaa, Myanmar, Laos, Kambodza, Vietnam, Malesia, Singapore, Brunei, Filippiinit, Indonesia ja Itä-Timor. Indonesia -kirjasta löytyy paljon yksityiskohtaista tietoa ja se täydentääkin mainiosti Southeast Asia-kirjassa esiintyvät aukot.

Lue loput tästä kirjoituksesta »