Kirjoitukset ajalta lokakuu, 2007

Indonesian kulkuyhteydet

Aika: 31.10.2007 kello 13:30

Thaimaan, Laosin, Vietnamin, Kambodzan sekä Malesian reittisuunnitelmien teko on kohtalaisen yksinkertaista, sillä teitä ja raiteita seuraamalla saa jonkinlaisen kuvan siitä miten pisteestä A päästään pisteeseen B. Vaikka emme tulekaan tekemään mitään kilometrin tarkkuudella toimivaa reittisuunnitelmaa, on jonkinlainen runko hyvä olla olemassa. Indonesia on kuitenkin tuottanut melkoisia hankaluuksia, sillä maan julkisesta liikenteestä sekä tie- ja rautatieverkostosta ei meinaa löytyä tietoa. Ja kun kysymyksessä on saarivaltio, niin pelkästään teitä seuraamalla ei pitkälle kuitenkaan pötkitä.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Valokuvat muistikortille ja talteen

Aika: 30.10.2007 kello 23:23

Olin kolmen päivän lomalla Pärnussa ja huomasin muistikorttieni riittämättömyyyden. JPG-kuvia kahteen ja puoleen gigaan olisi mahtunut vielä varsin mukavasti, mutta kuvatessani RAW-kuvia jouduin heittäytymään säästölinjalle. Itseäni tämä ei järin paljon ilahduttanut, joten päätin vahingosta viisastuneena laittaa muistikorttitilauksen tulille seuraavaa kuvausreissua varten.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Suurkaupunkien hulinassa

Aika: 28.10.2007 kello 13:03

Bangkok Baiyoke Tower II:sta. Kuva: Mika Hiltunen

Luontokuvat ovat meidän molempien intohimo, mutta emme aio viettää kolmea kuukautta sademetsän siimeksessä. Olemme työntäneet matkasuunnitelmaan myös muutamia järkälemäisiä suurkaupunkeja. Bangkok Thaimaassa, Ho Chi Minh Vietnamissa, Phnom Penh Kambodzassa, Kuala Lumpur Malesiassa ja Jakarta Indonesiassa. Phnom Penh on näistä pienin, mutta silti siellä asuu yli miljoona ihmistä. Se on noin viidesosa koko Suomen asukasmäärästä.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Läppäri laukkuun

Aika: 26.10.2007 kello 16:03

Varusteet, jotka meidänkin rinkoista löytyvät: jalusta ja kannettava tietokone. Kuva: Alexander Kurashev

Pidemmällä reissulla kuvien säilyttämisen järkeviä vaihtoehtoja on oikeastaan vain kaksi: kuvatankki tai kannettava tietokone. Kuvatankki on oikeastaan vain kovalevy, jolle kuvia voi siirtää suoraan muistikortilta. Sen hyviä puolia ovat edullinen hinta, pieni koko ja kevyt paino. Huonona puolena taas se, että kuvien katselu, käsittely ja julkaisu jää pois eli tankki toimii puhtaasti varastona. Meidän vaihtoehdoksi jääkin kannettava, joka on ehkä kallis ja painava, mutta se mahdollistaa kuvien käsittelyn ja järkevän arkistoinnin jo matkan aikana. Ja kun kuitenkin haluamme julkaista kuvia myös matkapäiväkirjaan niin kahden vaihtoehdon välillä ei tarvitse paljon arpoa.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Sanansäilää maailmalla

Aika: 24.10.2007 kello 15:34

Kasvisruokaa tarjolla Bangkokin China Townissa. Englanninkielistä ruokalistaa kannattaa kysyä, sillä monesta paikasta se löytyy vaikka ensivaikutelma olisikin toinen. Kuva: Hanna Tyrväinen

Aasian yksi lystikkäimpiä puolia on täysin totutusta eroavat kielet. Erityisesti länsimaista poikkeava kirjoitus aiheuttaa sen, että sitä tuntee itsensä viisi vuotiaaksi: mitään ei kerta kaikkiaan ymmärrä vaikka merkkejä kuinka tavaa. Koska monissa maissa puhe on toonista, ei sekään meinaa ottaa onnistuakseen. Se ei silti tarkoita, ettei kannattaisi yrittää. Viime reissulla oli mukavaa huomata, kuinka pelkkä kiitoksen sanominen paikallisten kotikielellä palautti leveääkin leveämmän hymyn takaisin.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Creative Commons

Aika: 23.10.2007 kello 20:20

Creative Commons

Jatketaan hyvin alkanutta kuvausaiheista kirjoittelua. Haluamme nimittäin muistuttaa ihmisiä, että valokuvamme ovat Creative Commons -lisenssin alaisia ja siinä sivussa suositella, että myös muut käyttäisivät samaa lisenssiä. Monikohan mahtaa edes tietää mikä on creative commons? Ja mitä se sallii ja kieltää?

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Dokumentaarinen valokuvaaminen

Aika: 18.10.2007 kello 22:38

Indonesialainen pariskunta. Kuva: Maria Ismawi

Olemme kumpikin varsin tyytyväisiä Thaimaa 2007 -albumiin. Vajaan kahdensanan kuvan kokoelma kertoo melko monipuolisesti matkamme vaiheista sekä kokemuksista. Albumiin valitsimme luonnollisesti vain onnistuneimmat ja kertovimmat kuvat. Monen tuhannen valokuvan esillepano olisi ollut täyttä turhuutta. Tuhannet valokuvat voivat tuntua perusnäppäilijälle suurelta määrältä ja filmiaikana sellainen olisi maksanut pienen omaisuuden. Meidän näkökulmasta katsottuna kuvissa oli kuitenkin hienoinen puute. Ongelma ei ole niinkään määrässä vaan aiheiden ja kohteiden suppeudessa.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Lomakuvia suurella dynamiikalla

Aika: 17.10.2007 kello 08:30

Syksyn värejä kameran automatiikalla ja HDR-yhdistelmällä.

Kamera on melko rajallinen kapistus jos sitä vertaa ihmissilmään. Siltä puuttuu kyky mukautua valikoivasti ympäröivään valoon. Silmä taas osaa hyvinkin joustavasti säädellä nuppiin tulvivaa valonmärää ja tästä johtuen kykenemme näkemään hyvin monenlaisissa tilanteissa – oli sitten hämärää tai valoisaa. Tästä ominaisuudesta syntyy myös ongelmia, sillä alati muuttuvaan näkymään ei voi kovin vankasti luottaa. Valokuvaajan kannalta yksi ongelmallisimmista on kyky mukautua ympäröivän valon lämpöön ja väriin. Olipa päämme päällä keltainen hehkulamppu tai vihertävä loisteputki, niin valkoinen paperi näyttää meistä aina valkoiselta.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Videokamera sittenkin?

Aika: 17.10.2007 kello 00:19

Viimeiset kaksi viikkoa ovat olleet hiljaiseloa. Aloitin opintoihin kuuluvan työharjoittelun paikallisessa sanomalehdessä joten päivät ovat kuluneet toimituksessa. Iltoja taas olen yrittänyt käyttää erääseen ohjelmointiprojektiin. Jotta tämä nyt ei menisi täysin mykkäkouluksi niin kerronpa välillä tuoreita ajatuksia videokameroista.

Kyseenalaistin aikaisemmin videokameran kantamista tulevalla reissulla. Olen tässä kuitenkin salaa katsellut tämän hetkistä kameratarjontaa. Mieltäni on kääntämässä se tosiasia, että nykyaikaiset videokamerat ovat erittäin pieniä ja kevyitä. Riittävän pienessä koossa videokamera ei välttämättä taistelisi kamerarepun tilasta still-kameran kanssa vaan molempia voisi kantaa mukanaan ilman suurempaa tuskaa.

Lue loput tästä kirjoituksesta »