Kirjoitukset ajalta syyskuu, 2007

Islam – uskonto ja elämäntapa

Aika: 27.09.2007 kello 15:24

Islaman symbolina käytetään usein kuunsirppiä

Kaakkois-Aasian eteläisen osan maita tutkiessa on tullut havaittua eräs surkea tosiasia: tiedän islaminuskosta todella vähän. Kuulun siihen suureen ihmisryhmään, joka on muodostanut oman kuvansa median välityksellä ja se on melko yksipuolinen eikä kovinkaan positiivinen.

Median silmät on suunnattu lähinnä islamin ääriryhmiin ja erityisesti Talibaneihin. Tästä johtuen muslimit eli islamin tunnustajat ovat monelle länsimaalaiselle ihmisryhmä, jota suorastaan pelätään. Pieni tutkimusmatka islaminuskoon ei olisi varmasti kenellekään pahitteeksi. Niinpä suuntasin selaimen kohti aihetta käsitteleviä sivuja.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Kaikki irti GPS-navigaattorista

Aika: 19.09.2007 kello 16:39

GPS-navigaattori ei ole enää mikään uusi juttu ja sellainen löytyykin nykyään monesta kodista. Useimmille se on pelkkä kompassin korvike, joka opastaa jonnekin ja sieltä pois. Nykyiset navigaattorit taipuvat kuitenkin paljon muuhunkin kuin pelkkään opastamiseen kahden pisteen välillä.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

GPS saapui

Aika: 18.09.2007 kello 22:53

Garmin GPSMAP 60CSx

Eilen bongasin postin lähetyksen seurannasta, että USA:sta tilaamani GPS-navigaattori on saapunut Joensuuhun. Tänään postilootasta kolahti tullin lappu. Lappu kourassa marssin tullikonttoriin. Avulias setä ei meinannut löytää pakettia kaiken ryönän keskeltä, mutta jostain se sen lopulta tonki.

Tullista ei saa tavaraa mukaansa ilman asianmukaista kuittia eikä minulla sellaista tietenkään ollut, koska tuotteen myyjä mainosti laittavansa kaikki tarvittavat liput ja laput tilauksen mukaan. Eihän siinä sitten auttanut muu kuin avata paketti ja todeta, että mitään kuittia ei ollut sielläkään. Meinasin jo lähteä tyhjin käsin, mutta sitten sanoin tullimiehelle, että voin käydä tulostamassa kuitin netistä. Tullimiespä totesikin, että onnistuu se täälläkin ja hyppäsin siltä seisomalta tiskin toiselle puolelle ja tulostin ostokuitin sähköpostilootasta.

Melko pitkään kestäneen säätämisen jälkeen sain maksettua tullit sekä verot ja pääsin pakenemaan paikalta paketti kourassa. Menivätkö laskelmani lopullisesta hinnasta oikein ja säästinkö senttiäkään tilaamalla USA:sta? Todellakin!

Maksoin eBayssa navigaattorista $339.95 toimituskuluineen. Tähän tuli päälle 3,7 % tulli ja sen päälle vielä 22 % arvonlisävero. Tulli muutti dollarit vanhentuneella ja nykyistä huonommalla kurssilla, jolloin navigaattorin lopulliseksi hinnaksi jäi noin 362€. Vertailun vuoksi saman laitteen saa Suomesta halvimmillaan Marineasta hintaan 579€ eikä tämä sisällä vielä postikuluja. Säästiin siis ainakin 217€ kun tilasin värkin jenkeistä.

Nyt matkan varustehankinalista on yhtä pykälää pienempi ja tulevan reissun edesottamuksia sijoitetaan kartalle Garmin GPSMAP 60CSx -navigaattorilla.

Pöyristyttävät roaming-hinnat

Aika: 17.09.2007 kello 17:24

Saimme tänään puhelinlaskut siltä ajalta, kun olimme Norjassa. Laskut ovat erinomainen esimerkki siitä, että vielä tänäkään päivänä kotimaisen liittymän käyttäminen ulkomailla ei ole tavallisten kansalaisten puuhaa. Hinnoittelu on sitä luokkaa, että lysti on lähinnä bisnesmiesten ulottuvilla.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Aasia 2008 WidSetsissä ja RSS-syötteenä

Aika: 17.09.2007 kello 10:46

WidSets - Mobilize Your Web

Aasia 2008 -blogi löytyy nyt myös WidSets -palvelusta. WidSetsin avulla blogikirjoitukset saa luettavakseen kännykkään ja tarvittaessa ohjelma myös ilmoittaa uusista merkinnöistä. Säännöllisesti blogia lukeville tästä on varmasti hyötyä. Vaatimuksena on ainoastaan riittävän nykyaikainen puhelin. Palvelun käyttö ei maksa muuta kuin oman kännykkäoperaattorin datasiirtomaksut. Myöhemmin matkan alkaessa tarjoamme tämän saman mahdollisuuden myös matkapäiväkirjan kohdalla.

RSS - Really Simple Syndication

Mikäli kännykkänörttäily ei kiinnosta, niin blogikirjoitukset sekä kommentit ovat olleet alusta alkaen saatavilla myös RSS-syötteenä. Syötteen avulla kirjoitukset voi hakea erilaisiin RSS-lukijoihin (SharpReader, FeedReader) tai -palveluihin (Google Reader, Bloglines. Myös kaikki nykyaikaiset WWW-selaimet tukevat RSS-syötteiden lukemista. Tällaisen ohjelman tai palvelun yksi parhaista puolista on siinä, ettei seurattavilla sivuilla tarvitse käydä vain varmistaakseen, että onko uusia kirjoituksia tullut. Eri sivujen syötteet voi koota kätevästi saman katon alle.

Kulkuvälineet ja matkustusbudjetti

Aika: 16.09.2007 kello 23:58

Lavataksilla lyhyet matkat taittuvat joutuisasti.Kolmen kuukauden aikana tulemme istumaan paljon erilaisissa kulkuvälineissä. Pieniä välimatkoja kaupunkien sisällä taitamme takseilla, lava-autoilla, metroilla ia skytraineilla sekä mitä eriskummallisimmilla kopperovirityksillä kuten tuktukeilla. Pitkiin matkoihin ja rajojen ylityksiin käytämme junia, busseja, laivoja ja lauttoja. Joudumme nappaamaan myös yhden lentokyydin Indonesiasta takaisin Thaimaahan, koska aika ei riitä palaamaan takaisin Bangkokiin maita pitkin.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Uusia karttoja Kaakkois-Aasiaan

Aika: 14.09.2007 kello 10:01

Google Maps sai uusia tiekarttoja. Kuva: Google Maps

Google Mapsiin on tullut tänään mukava päivitys matkapäiväkirjaa silmällä pitäen. Palvelun karttapohjiin on nimittäin tullut massiivinen päivitys, joka tuo mukanaan karttoja myös Kaakkois-Aasiaan. Thaimaa ja Singapore ovat olleet karttojen osalta hyvällä mallilla jo pidemmän aikaa, mutta nyt myös Myanmar, Laos, Kambodza, Vietnam, Filippiinit, Indonesia sekä Itä-Timor ovat saaneet päivityksen mukana tarkkuutta. Aasian lisäksi myös Latinalainen Amerikka on saanut uusia karttoja.

Kartoissa näkyvät kaikki vähänkin suuremmat kaupungit sekä kylät ja taiden osalta päästään maanteiden tasolle. Tarkkoja kaupunkikarttoja ei ole tarjolla yhdestäkään maasta ainakaan vielä. Thaimaassa tämäkin asia on kunnossa. Tämä on kuitenkin hyvä uutinen matkapäiväkirjaa varten, sillä nyt matkan seuraaminen helpottuu vaikkei tarjolla olisikaan yksityiskohtaisia satelliittikuvia.

Vielä kun saisivat Malesian mukaan ja päivitettyä alueen satelliittikuvia kattamaan syrjäisemmät seudut sekä pienemmät kaupungit. Eikä haittaisi, jos Suomikin saisi välillä osansa päivityksistä.

Intian valtameri vapisee

Aika: 12.09.2007 kello 16:30

Päivitetty 12.9.2007 kello 23:33

Intian valtameren pohjassa on maa muuttanut muotoaan, kun maanjäristys ravisteli liki kahdeksan richterin voimakkuudella. Järistyksiä oli kaksi peräkkäin ja jälkimmäisen voimakkuudeksi mitattiin 6,1 richteriä.

Myllerryksen keskipiste oli 100 kilometriä Sumatralla sijaitsevasta Bengkulun kaupungista lounaaseen. Paikallisen Global1-televisiokanavan mukaan järistys hieroi Sumatran länsirannikkoa sellaisella raivolla, että Padangin kaupungissa lukuisia rakennuksia on romahtanut.

Aceh kaksi viikkoa vuoden 2004 tsunamin jälkeen. Kuva: Joe Friend

Järistyksen myötä koko Intian valtameren alueelle annettiin tsunamivaroitus ja joitakin toimistorakennuksia on silmiennäkijöiden mukaan evakuoitu ainakin Indonesian pääkaupungissa Jakartassa. Tämä on hyvä muistutus siitä, että tsunamit eivät ole alueen maille mikään historiallinen tapahtuma, jota muistellaan kauhulla. Vaikka viimeaikoina ei olekaan mitään massiivisia tuhoja tapahtunut, niin monet muistavat varmasti vuonna 2004 iskeneen tsunamin, joka pyyhkäisin Sumatran pohjoiskärjessä sijaitsevasta Acehin maakunnasta noin 230 000 ihmistä hengiltä. Noin 500 000 jäi kodittomaksi.

Koska tsunamien uhka on todellinen, on meidänkin selvitettävä tarkasti kuinka paikalliset varoitusjärjestelmät toimivat. Aion kirjoittaa niistä vielä kokonaan erillisen jutun, kunhan ehdin perehtyä asiaan tarkemmin.

* * * *

Padangin kaupunkiin on viimeisten tietojen iskenyt pieni tsunami, mutta tuhojen laajuus on vielä mysteeri. Padangin lisäksi järistys on paikallisten viranomaisten mukaan romahduttanut myös Mukomukon kaupungissa kolmikerroksisia ja sitä korkeampia rakennuksia.

* * * *

Viranomaiset ovat illan aikana vahvistaneet kahden ihmisen kuolleen mutta silminnäkijöiden mukaan niitä olisi enemmänkin. Loukkaantuneita on satoja. Yhteydet saarelle ovat heikonpuoleiset joten mitään kovin tarkkaa tietoa tuhoista ei ole. Aineelliset tuhot nousevat varmasti melkoiseksi.

Lähde: YLE

Viisumilla vai ilman?

Aika: 11.09.2007 kello 23:33

Viisumi Thaimaahan

Reissasipa sitten mihin päin maapalloa tahansa, on viisumien ja muiden asiakirjojen tarpeellisuus hyvä selvittää. Se on ikävä tilanne, jos kohdemaan lentokentällä törmääkin tullimiehen käteen ja loma loppuu ennen kuin se edes alkaa.

Viisumin hakeminen on varsin vaivatonta eikä se useimmiten tarvitse muuta kuin voimassa olevan passin, pari passikuvaa sekä nipun rahaa. Useimpien maiden kohdalla homma pelaa niin, että edellä mainitut rojut sekä maksettu palautuskuori pistetään kirjatussa kuoressa kohdemaan suurlähetystöön ja joidenkin päivien jälkeen sieltä palautuu passi, johon viisumi on kiinnitetty.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Matkasuunnitelma remonttiin

Aika: 10.09.2007 kello 11:51

Reittisuunnitelma. Kuva: Google Earth

Eilen suhrasimme muutaman tunnin tutkien Lonely Planetin -opusta, Google Earthia ja Internetin salaisuuksia. Tarkoituksena oli saada vähän tarkkuutta matkasuunnitelmaan.

Alkuperäisen reitin häiritsevin ongelma oli se, että alkumatkasta joutuisimme sahaamaan samoja reittejä edestakaisin. Tämä ei napostellut kumpaakaan joten asialle oli tehtävä jotain.

Reitin arpominen ei ollutkaan niin helppoa mitä aluksi ajattelimme ja erilaisien kulkuyhteyksien sekä rajanylityspaikkojan löytäminen oli vieläkin hankalampaa. Jonkinlainen karkea suunnitelma saatiin kuitenkin tehtyä ja tässäpä se on tiivistettynä.

Lue loput tästä kirjoituksesta »