Kirjoitukset ajalta elokuu, 2007

Kuumankosteat löylyt

Aika: 27.08.2007 kello 23:45

Kaikki matkamme kohteet ovat tunnettuja lämpimästä ilmastostaan. Keskilämpötilat eivät vaihtele vuoden aikana 20-30 asteella niin kuin täällä Suomessa vaan lämmintä piisaa melko tasaiseti ympäri vuoden. Pohjoisosat ja korkeat vuoristot ovat luonnollisesti vähän kylmempiä, mutta toppatakkeja ei sielläkään paljon tarvita.

Matkailijoita neuvotaan usein valitsemaan matkansa ajankohta niin, ettei kohteessa oli tukalan kuuma muttei toisaalta kaikkein kylmintäkään. Lämpötilaa suurempi vaikutus lienee kuitenkin kosteudella, sillä Kaakkois-Aasian leveysasteilla vettä voi tulla kuukaudessa lähes yhtä paljon kuin Suomessa koko kesän aikana. Ja vaikka vettä ei koko jatkuvasti sataisikaan niin ilman kosteusprosentti pysyy silti korkealla korkealla.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Matkapäiväkirja sorvaukseen

Aika: 22.08.2007 kello 23:42

Päivitetty 23.8.2008 kello 9:32.

Viikon kestänyt testaus Suomen ja Norjan lapissa antoi varsin hyvän kuvan matkapäiväkirjan toimivuudesta. Mitään järisyttävää ei tullut vastaan, mutta pieniä vikoja ja puutteita esiintyi. Ikävin ongelma tuli kartan kanssa, sillä se ei näyttänyt kuin päivän viimeisen merkinnän.

Toisaalta en odottanutkaan kaiken menevän nappiin. Juuri siksi halusin testata tätä jo nyt, että pääsen heti korjaamaan pahimmat puutteet. Työtä siis vielä riittää. Ehkäpä jossain välissä ennen Aasian matkaan tulee tehtyä joku toinen pienempi reissu, joka antaa uuden mahdollisuuden tällaiselle testaukselle.

Laitoin nettiin joitain kuvia lapista. Kiinnostuneet voivat käydä katsomassa niitä täältä. Kiitoksia matkapäiväkirjaa testanneille ja kommentoineille!

* * * *

Korjasin matkapäiväkirjan kartan, joten nyt siinä näkyy päivän kaikki merkinnät uusimman sijaan. Voipahan ainakin jälkikäteen katsoa, että missä päivän tuli pyörittyä.

Paluulento

Aika: 22.08.2007 kello 11:26

Matkan suunnittelu eteni eilen pienen askeleen eteenpäin, sillä varasimme Kilroy Travelsilta paluulennot. Austrian Airlinesin lento OS026 lähtee Bangkokista 14.7.2008 kello 23:55. Joudumme tekemään välilaskun ja koneen vaihdon Vienissä ja Helsinki-Vantaan lentokentälle on suunnitelmissa laskeutua 15.7.2008 kello 13:55.

Menoliput varasimme jo aikaisemmin ja Suomen maisemat jätämme taaksemme 11.4.2008 kello 14:50. Reissulle tulee siis pituutta reilut kolme kuukautta.

Nyt kun matkan pituus ja ajankohta on selvillä, on seuraava askel miettiä, että kuinka käytämme tämän ajan. Alustavasti pääkohteet ovat Thaimaa, Kambodzha sekä Indonesia. Näissä vietämme suurimman osan ajasta, mutta teemme lisäksi lyhyemmät visiitit Vietnamiin, Malesiaan sekä mahdollisesti myös Singaporeen.

Lappi 2007

Aika: 09.08.2007 kello 22:34

Lupailin aikaisemmin, että matkapäiväkirja tulisi koekäyttöön Pohjois-Suomeen ja -Norjaan suuntautuvalla reissulla. Nyt on lähdön hetki käsillä, sillä lähdemme huomenna Kuopioon ja siitä lauantaiyönä edelleen kohti tuntureita. Ensimmäinen pieni testi tuli tehtyä viikko sitten kun kävimme Assembly 2007 -tapahtumassa Helsingissä. Siellä havaitut pienet ongelmat on nyt korjattu joten lienee fiksuinta antaa myös lukijoiden testata toimivuutta.

Haluan korostaa, että tarkoituksena on testata ensisijaisesti tekniikkaa. Ulkoasu on vain pikaisesti kyhätty viritelmä joka ei yritä olle sen enempää kaunis kuin kovin toimivakaan. Siitä ei siis kannata antaa vielä kovin kriittistä palautetta mutta ideoita ja ehdotuksia otetaan tietenkin vastaan. Kaikkia matkapäiväkirjan ominaisuuksia ei ole vielä tässä vaiheessa otettu käyttöön. Esimerkiksi erillinen kuvagalleria, majoitusmuistio ja kiinnostavien kohteiden kokoelma loistavat poissaolollaan. Nyt haluamme vain nähdä, että juttujen kirjoittaminen sekä lukeminen, kuvien lähettäminen ja koordinaattiviritys pysyvät kasassa.

Pyrimme kirjoittamaan useita kertoja päivässä ja laittamaan myös valokuvia mahdollisuuksia mukaan. Joidenkin kuvien huonoa laatua ei kannata ihmetellä, sillä yritämme tällä kertaa saada julkaistua myös kännykällä otettuja kuvia. Lopullisessa päiväkirjassa saatamme julkaista myös kännyvideoita jos tekniikka ja Aasian datayhteydet vaan suostuvat yhteistyöhön.

Eipä sitten muuta kuin jokainen suuntamaan selaintaan kohti Lappi 2007 -matkapäiväkirjaa. Emme otsikoi kirjoituksia joten nähdäksesi kirjoitukseen liittyvät kuvat ja kommentit on sinun klikattava kirjotuksen alapuolella olevaa kellonaikaa. Muistathan myös, että jos kommentoit jotain kirjoitusta niin se ilmestyy näkyviin vasta kun olemme vastanneet siihen.

Indonesia pähkinänkuoressa

Aika: 01.08.2007 kello 13:11

Yleistä

Jakarta. Kuva: Jazzpearl

Päiväntasaajalla sijaitseva Indonesia kohoaa yli 18 000 saaren kokoelmalla maailman suurimmaksi saaristoksi ja siinä sivussa se on myös Kaakkois-Aasian suurin valtio. Vaikka saarista ”vain” 6000 on asuttuja, on maassa silti yli 200 miljoonaa asukasta. Indonesia on näin ollen maailman neljänneksi väkirikkain valtio.

Jos Indonesiaa pitäisi kuvata yhdellä sanalla, niin monimuotoisuus ei olisi huono vaihtoehto. Se pätee hyvin sekä ihmisiin että luontoon. Jopa maan kansallinen motto tarkoittaa vapaasti käännettynä: monta, mutta silti yksi (bhinneka tunggal ika).

Ihmiset ja luonto

Indonesia on melkoinen ihmisten sekamelska. Siellä asuu ihmisiä noin 300 etnisestä ryhmästä, jotka jakautuvat edelleen klaaneihin, heimoihin ja kasteihin. Näiden lisäksi myös uskonto sekä kielet jakavat ihmisiä ja Indonesian alueella puhutaankin yli 700 eri kieltä. Määrältään suurinta etnistä ryhmää edustavat jaavalaiset (41,7 %). Merkittävin uskonto on islam (87 %) ja puhutuin kieli indonesia, joka on myös maan virallinen kieli.

Näkymä Balissa. Kuva: Alex Faundez

Indonesian on todettu olevan biodiversiteetiltään maailman toiseksi monimuotoisin maa, joten eläin- ja kasvilajit eivät ihan heti lopu kesken. Suurimmilla saarilla ihminen on luonnollisesti levittäytynyt ja luonto on saanut väistyä tietä, mutta noin 12 000 asumatonta saarta takaavat monipuoliselle luonnolle ainakin toistaiseksi hyvät puitteet elämiseen. Indonesia on tunnettu monista aktiivisista tulivuoristaan.

Osa maan saarista on ollut pitkän aikaa syrjässä päämantereesta ja näille saarille on muodostunut eläin- ja kasvilajeja, joita ei tavata missään muualla maailmassa. Vaikka maalla onkin uskomaton määrä elämää, suurin osa monimuotoisuudesta löytyy ympäröivästä merestä ja siellä sijaitsevilta koralliriutoilta.

Ikävä kyllä Indonesia painii samojen ongelmien kanssa kuin moni muukin kehittyvä, luonnoiltaan rikas maa. Teollistuminen ja populaation kasvu uhkaavat luontoa kaiken aikaa. Laittomat hakkuut, metsäpalot, liikakalastus, ilmansaasteet ja kehittymätön jätehuolto ovat vain osa niistä ongelmista, joita vastaan luonto joutuu taistelemaan. Monia eläinlajeja uhkaa elinympäristön katoaminen: 140 nisäkäslajia on luokiteltu uhanalaiseksi ja 15 erittäin uhanalaiseksi.

Vuodenaikoja on oikeastaan vain kaksi: märkä ja kuiva. Tämäkin kuitenkin vaihtelee alueittain ja pohjoisen saaret tuppaavatkin olemaan kosteita ympäri vuoden. Etelässä sadekausi kestää lokakuusta huhtikuuhun ja loppuaika on luonnollisesti kuivempaa.

Talous ja kulttuuri

Indonesiassa rikkaiden ja köyhien välillä on iso kuilu eikä korruptio ainakaan auta asiaa. Maassa on suuria talouskeskuksia ja palvelusektori muodostaa suurimman osan maan taloudesta. Suurin osa ihmisistä työskentelee kuitenkin edelleen maatalouden parissa. Vaikka Indonesia onkin luonnonvaroiltaan rikas, on se loppujen lopuksi varsin köyhä maa. Maan merkittävimmät vientituotteet ovat öljy, tina, maakaasu ja palmuöljy.

Lombokin hiekkarantoja. Kuva: Ashley Ringrose

Kulttuurisesti Indonesia noudattaa samaa linja muun monimuotoisuuden kanssa. On siis hyvin vaikea sanoa, että mikä on Indonesiaa ja mikä ei, sillä kaikki riippuu paljon siitä missä päin maata ollaan. Pukeutuminen, arkkitehtuuri, ruoka vaihtelevat alueittain ja ne ovat kaikki ottaneet vaikutteita ympäröivistä valtioista.

Vaihteluista riippumatta ruokakulttuurista löytää monia yhtäläisyyksiä muihin Aasian maihin. Riisi on pääraaka-aine ja mausteita osataan käyttää ronskisti, joskaan ei ehkä aivan yhtä monipuolisesti kuin vaikkapa Thaimaassa. Chili on silti valttia ja herkkäsuinen suomalainen onnistuu varmasti löytämään itselleen ruokaa, joka saa kyynelkanavat vuotamaan savunhajuisia kyyneliä.

Monissa osin Indonesiaa käsin syöminen on yleistä ja jälleen on syytä muistaa, että ainoastaan oikea käsi on yläpäätä varten ja käsihygieniasta on syytä pitää huolta. Joissain paikoissa voidaan tuoda myös ruokailuvälineet ja jos muutkin niitä käyttävät niin seuraa toki esimerkkiä. Ruoka on ällistyttävän halpaa ja perusmättöä voi saada eteensä alle eurolla.

Indonesian rahayksikkö on rupia. Rahaa vaihtaessa ei ykkösiä tarvitse paljon miettiä, sillä yhdellä eurolla saa noin 12 600 rupiaa. Suurin seteli on 100 000 rupiaa (8 euroa), mutta sellaisella maksaminen ei onnistu läheskään joka paikassa eli pienempää on syytä varata mukaan. Mikäli myyjillä ei ole sopivaa vaihtorahaa, ei ole tavatonta korvata viimeisiä hiluja karkeilla tai muulla vastaavalla. Valkonaamaturistia osataan luonnollisesti huijata ja hinnat saattavat nousta helposti kaksinkertaiseksi. On kuitenkin hyvä muistaa, että köyhillä alueilla ihmiset tarvitsevat niitä mitättömiä hiluja sinua enemmän, joten jokaisesta asiasta ei välttämättä kannata tinkiä naurettavaa pohjahintaa. Rikkaimmilla alueilla juttu on tietenkin vähän eri.

Terveydenhuolto ja turvallisuus

Terveydenhuolto ei ole sitä mihin Suomessa on totuttu. Pienissä ja yksinkertaisimmissa ongelmissa voi kääntyä paikallisen sairaalan puoleen, mutta suurempien kanssa voi joutua pulaan. Monet paikallisista rikkaista hilaavatkin sairaan ruhonsa naapurimaahan Singaporeen, mutta tämä ei tietenkään ole helppoa eikä edullista. Parempi siis varmistaa, että vakuutukset ovat kunnossa ja jos mahdollista niin valita vakuutus, joka kattaa myös evakuoinnin kotimaahan. Erilaisten rokotusten, lääkkeiden ja vastamyrkkyjen tarve on viisainta varmistaa tartuntatautilääkäriltä ennen matkaa.

Indonesialainen mies. Kuva: Susan Catherine

Indonesia on turvallinen maa, mutta sielläkin tyhmästä päästä saa kärsiä koko ruumis. Merkittävin rikollisuuden muoto on taskuvarkaus – väkivaltaa ja aseita on vähän. Turistien kannalta ongelmallisimpia lienevät julkisissa kulkuneuvoissa tapahtuvat varkaudet sekä korruptoituneet poliisit. Jälkimmäisien kanssa voi auttaa jos esittää, ettei ymmärrä häntä tai pyytää kuittia kaikista maksuista. Mikäli sekään ei auta niin rauhallinen ja kohtelias käytös yhdessä hymyilyn kanssa poistaa suurimmat ongelmat. Jos kuljettajasi saa sakot tai joutuu ongelmapoliisin silmätikuksi niin se on hänen ongelmansa ja siihen ei kannata puuttua, ellei ole ihan pakko. Huumausaineita ei Indonesiassa katsota todellakaan hyvälle, joten jos niiden kanssa puuhaat niin tiedossa voi olla oppitunti paikallisesta ”oikeudesta”.

Maassa maan tavalla

Hyvällä käytöksellä selviää paitsi korruptoituneista poliiseista niin myös kaikista muista tilanteista. Indonesialaisille kasvojen säilyttäminen on erittäin tärkeää. Räyhääminen, äänen korottaminen ja syyttäminen eivät ole hyviä ratkaisuja missään tilanteessa. Mitä tulee vasempaan käteen niin ole kuin sitä ei olisikaan. Sillä voi rääppiä hanuriaan, mutta siihen se sitten jääkin. Käytä aina oikeaa kättä tilanteessa kuin tilanteessa! Suomalaisille tuttu kättely toimii myös Indonesiassa, mutta ”kovemmin on paremmin” -ajattelumalli on unohdettava. Kättely on enemmänkin kevyt kämmenten kosketus, jota voi seurata myös käden vieminen sydämen päälle.

Monen muun Aasian maan tavoin sisällä ei löntystellä kengät jalassa eikä jalkapohjia esitellä muille. Käsien ristiminen tai niiden pitäminen lantiolla voidaan tulkita vihamielisyydeksi. Jos olet vieras ja sinulle tarjotaan juomaa, ei sitä kannata juoda loppuun ellet halua lisää. Näitä yksinkertaisia tapoja noudattamalla annat itsestäsi paljon paremman kuvan ja kaikki sujuu varmasti helpommin.