Kirjoitukset ajalta heinäkuu, 2007

Karkea matkasuunnitelma

Aika: 29.07.2007 kello 16:36

Olemme mietiskelleet maita, joissa haluaisimme vierailla kolmen kuukauden aikana. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että Filippiinit on karsittava matkasuunnitelmasta pois, sillä se aiheuttaisi liian suuren loven matkabudjettiin. Edullisen hinnan takia ja luontoa säästääksemme yritämme matkata mahdollisimman paljon maa- ja meriteitse.

Jaamme matkakohteet karkeasti kolmeen alueeseen, joissa jokaisessa vietämme noin kuukauden. Alueelta toiselle siirrymme suoraan, vaikka matkutustusajat venyisivätkin pitkiksi. Meille ei ole tärkeintä keräillä mahdollisimman montaa leimaa passiin eikä nähdä kerralla lukemattomia paikkoja vaan haluamme nähdä isolta alueelta pieniä osa-alueita. Näin matkaväsymys ei pääse iskemään eikä liiallisella juoksemisella turruta itseään. Jos yrittää kahmia kerralla huikeita määriä kokemuksia, mikään ei tunnu enää miltään eikä jaksa innostua näkemästään.

Matkamme ensimmäinen osa-alue on Thaimaa. Reissumme alkaa Bangkokista ja huristamme junalla Pohjois-Thaimaahan. Vietämme siellä aikaa ainakin Mikan vanhempien kanssa, oman perheeni matkasuunnitelmat ovat vielä tässä vaiheessa avoinna. Chiang Rai on yksi uusista Pohjois-Thaimaan kohteista, johon aiomme tutustua. Lopulta hivuttaudumme Koillis-Thaimaan kautta Kambodzhaan.

Toinen osa-alue kattaa Kambodzhan ja Vietnamin, jossa pyörimme yhteensä noin kuukauden ajan. Angkor Wat on varmasti yksi vierailun arvoisista paikoista. Muita kohteita ja reittisuunnitelmaa selvittelemme lähiaikoina. Kierroksen jälkeen palaamme takaisin Thaimaahan, jonka läpi ajelemme junalla kohti Koh Taon sukellusmestoja.

Kolmas ja viimeinen etappi on Thaimaan eteläpuolella sijaitsevat Malesia ja Indonesia. Pikaisesti saatamme pistäytyä myös Singaporessa. Koska Indonesia on lukuisista saarista muodostuva valtio ja levittäytyy hyvin laajalle alueelle, emme aio koluta jokaista saarta vaan teemme muutamia pidempiä reissuja. Indonesiassa on tarkoitus ainakin sukeltaa, muut aktiviteetit ja reissusuunnitelmat ovat täysin avoinna.

Paluumatkalla joutunemme turvautumaan lentokoneeseen, koska paluumatka Bangkokiin Indonesian perukoilta kestäisi yksinkertaisesti liian kauan. Paluulento lienee fiksuinta ottaa Bangkokista, sillä muista maista lähteviä lentoja Suomeen on vähän ja suurin osa lennoista koukkaa joka tapauksessa Bangkokin tai jonkin muun kaupungin kautta.

Koska paljon maita lyhyessä ajassa ei tunnu luontevalta ratkaisulta, jätämme luultavasti Myanmarin, Kiinan ja Laosin tällä kertaa väliin. Nyt maita on koluttavana jo viisi kappaletta, eikä siihen kannata enempää tunkea. Toisissa maissa olemme pidempään ja toisissa vähemmän aikaa eikä suinkaan niin, että lymyämme tasan kaksi viikkoa samassa kohteessa ja sitten vaihdamme paikkaa.

Kambodža pähkinänkuoressa

Aika: 25.07.2007 kello 22:12

Kambodzan kartta. Kuva: Wikipedia

Vajaan 14 miljoonan asukkaan Kambodza on kokenut historiansa aikana melkoista myllerrystä. Sotia, sortoa ja kansanmurhia kestänyt valtio on kuitenkin viime vuosina alkanut nousta jaloilleen vaikka onkin edelleen köyhä kehitysmaa. Kansalaisten kokemien hirveyksien jälkeen voisi kuvitella, että he olisivat ihan kypsiä ulkomaalaisiin, mutta niin ei kuitenkaan ole.

Kambodzasta ei vielä ole tullut suuri turistimaa, vaikka turistien määrä siellä lisääntyykin kaiken aikaa. Tällä on varmasti negatiivisia vaikutuksia, mutta toisaalta se on maan toiseksi suurin elinkeino ja parantaa merkittävästi paikallisten taloudellista tilannetta. Ainoastaan tekstiiliteollisuus on turistia suurempi bisnes, mutta tämäkin asetelma tulee lähivuosina muuttumaan sillä turismi on Kambodzan nopeimmin kasvava elinkeino.

Maan pääuskonto on theravada-buddhalaisuus ja virallinen kieli khmeri. Toisin kuin naapurimaiden kielet, se ei ole tooninen, mutta sillä on oma kirjoitusjärjestelmänsä. Kambodian rahayksikkö on riel. Yksi euro vastaa noin 5600 rieliä. Suomesta matkaavilla on oltava viisumi. Mikäli sellaista ei ole järjestänyt etukäteen niin sellaisen voi hankkia myös lentoasemilta sekä useilta rajanylityspaikoilta.

Maa on varsin turistiystävällinen. Erityisesti maan pääkaupunki Phenom Penh sekä Siam Reap ovat mukautuneet turisteihin, mutta mentäessä syrjäisemmille seuduille on syytä mukautua itse paikallisten tapoihin. Siistillä ja peittävällä pukeutumisella saa varmasti hyväksyvämpiä katseita kuin bikineissä ja shortseissa rilluttelu. Turvallisuudesta ei tarvitse olla huolissaan ja terveellä järjellä pärjää hyvin. Pimeille ja syrjäisille kaduille ei välttämättä kannata lähteä hortoilemaan, mutta missäpä kannattaisi. Tylyn historiansa jäljiltä maan syrjäisimmillä alueilla on jonkinlainen maamiinojen vaara, mutta juttelemalla paikallisten asukkaiden kanssa ei niistäkään ole ongelmaa. Ulkoasiainministeri antoi 6.6.2007 matkustustiedotteen, jossa varoitetaan myös ylilastia kuljettavista veneistä ja autoista.

Angkor Wat. Kuva: Trey Ratcliff

Kulinaristille Kambodza tarjoaa monen muun Aasian maan tavoin paljon kokeiltavaa. Ruoka ei ole yhtä voimakkaasti maustettua kuin naapurimaissa ja se on erittäin halpaa. Kaikenlaisia varoituksia eri ruokalajien riskeistä on netti pullollaan, mutta jokainen tunkekoot naamansa mäskiä omaa kroppaansa tunnustellen. Putkivesi ei ole juomakelpoista eli vesipulloja on syytä pitää mukanaan eikä käsihygian merkitystä voine liikaa korostaa.

Jos kuitenkin sattuu niin ikävästi, että pöpö yllättää niin Kambodza ei ole paras mahdollinen paikka jäädä sairastamaan. Terveydenhuolto ei ole vielä kehittynyt länsimaiselle tasolle ja laadukkaasta hoidosta joutuu maksamaan hirvittävää hintaa. Tiedossa voikin olla siirto esimerkiksi Thaimaahan eikä sekään lysti ole edullista, joten asianmukaiset vakuutukset on hyvä hoitaa kuntoon ennen lähtöä.

Kambodzan ilmasto on trooppinen. Ilma on suomalaisesta näkökulmasta kuuma ympäri vuoden, mutta sadekaudella (toukokuu-lokakuu) lämpötilat voivat nousta jopa 40 asteeseen. Miellyttävin matkustusaika sijoittuu marras-tammikuun vaihteeseen, jolloin lämpötila ja kosteus pysyvät inhimillisissä lukemissa.

Kambodza on yksi meidän suosikkikohteista, joten on hyvin todennäköistä että tulemme viettämään siellä jonkin aikaa. Se, mitä siellä teemme, on vielä epäselvää, mutta ainakin maan monipuolinen luonto vetää puoleensa.

Rokotteita matkaa varten

Aika: 24.07.2007 kello 14:49

Thaimaassa selviää varsin vähällä säätämisellä varsinkin jos aikoo hengailla tiiviisti turistialueilla ja pysyttelee poissa Myanmarin raja-alueilta. Rokote.fi on hyvä apuväline pikaisen rokotustarpeen tutkimiseen, mutta käynti asiantuntevan tartuntatautilääkärin luona oli hyvä juttu ainakin edellisellä matkalla. Hän suositteli tutustumaan myös Fit for Travel -sivustoon, jossa pyritään pitämään ajantasaista tietoa eri maiden tartuntatautiriskeistä.

Perusmatkaajan on hyvä hankkia itselleen rokote A- ja B-hepatiittia vastaan, sillä molemmat on mahdollista saada jo täältä Suomesta. Niiden lisäksi on hyvä varmistaa, että kroppaan on tökätty piikit kurkkumätää, jäykkäkouristusta, tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan. Suurimmalta osalta suomalaisista nämä löytyvätkin.

Tutkin hieman noita rokotussivustoja ja Thaimaata ympäröiviin maihin on tällä hetkellä edellä mainittujen perusrokotusten lisäksi varsin yleiset suositukset. Joka maahan suositellaan harkitsemaan rokotuksia japanin aivotulehdusta ja lavantautia vastaan. Indonesiaan menevien on syytä tarkistaa myös koleran tilanne.

Malaria veressä. Kuva: University of Tübingen

Näiden lisäksi on tietysti tämä ikuisuuskysymys malarialääkityksen tarpeellisuudesta. Malariaanhan ei ole olemassa rokotetta vaan ainoastaan estolääkitys joka sekään ei ole mikään sataprosenttinen suoja. Malarialääkkeet ovat siitä ilkeitä, että ne ovat joko kalliita tai sitten niistä voi tulla vahvoja sivuvaikutuksia. Tämä on varmasti syynä siihen, että kokeneemmat matkaajat eivät niitä suosittele ihan pieneen hätään. Lääkäri ei voi tietenkään vähätellä lääkityksen tarpeellisuutta, mutta hänkin totesi että ensisijainen suoja malariaa vastaan on asianmukainen vaatetus, sillä malaria leviää itikoiden välityksellä.

Meidän matka suuntautuu epäilemättä sivumpaan suurimmista turistialueista ja kaupungeista joten rokotteet eivät ole se osa-alue jossa aiomme säästää. Itse aion tälläkin kertaa käydä lääkäriltä kyselemässä ajantasaisimmat tiedot ennen matkaa. Hepatiiteista ei nyt tarvitse huolehtia sillä Twinrix-piikkien teho kestää ainakin seuraavat 10 vuotta.

Malarian suhteen on tehtävä vielä päätöksiä, sillä tulemme olemaan todennäköisesti kohtalaisen pitkiä aikoja riskialueilla. Viime reissulla mukana oli Malaronea, mutta hintansa takia se tuskin tulee tällä kertaa kysymykseen. Heti seuraava vaihtoehto lienee Lariam, joka on tunnettu sen kiukkuisista sivuvaikutuksista, jotka voivat kestää pitkään.

Mobiilit yhteydet Aasiassa

Aika: 17.07.2007 kello 12:05

Yritämme pitää koko matkan ajan päivittäin päivittyvää matkapäiväkirjaa ja se vaati tietysti toimivia mobiiliyhteyksiä kaikkialle. Kartoitin netistä mahdollisten kohdemaiden GSM-operaattoritarjontaa ja ihan lupaavalta vaikuttaa. Jokaisesta maasta löytyy ainakin pari vaihtoehtoa ja näyttäisipä 3G-verkkojakin olevan tarjolla ainakin suurimpien kaupunkin kohdalla.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Matkapäiväkirja koekäyttöön

Aika: 13.07.2007 kello 11:13

Parasta testausta matkapäiväkirjalle on se, että sitä käyttää juuri siinä tarkoituksessa mihin se on luotu. Toki kotona ollessaankin voi lisäillä mielikuvituskirjoituksia ja -sijainteja, mutta useimmiten ne virheet, ongelmat ja puutteet ilmenevät vasta kun olet jossain korvessa etkä pysty korjaamaan niitä.

Kehitystyö on edennyt hyvää vauhtia ja olen asettanut itselleni yhden deadlinen elokuun 10. päivään. Lähdemme silloin viikoksi valokuvaamaan Pohjois-Suomea ja -Norjaa. Se on tietenkin mitä parhain mahdollisuus kokeilla matkapäiväkirjan toimivuutta. Laitan päiväkirjan julkisesti näkyville matkan ajaksi, joten kiinnostuneet voivat testata millainen se on lukijan kannalta.

Kirjoittelemme sinne samaan tapaan kuin Thaimaassa käydessä ja laitamme varmasti myös jonkin verran kuvia mukaan. Kummallakaan meistä ei ole kiinteähintaista dataliittymää (ainakaan vielä) joten hirveitä kuvamääriä emme viitsi käännykkäyhteydellä siirrellä.

10. elokuuta matkapäiväkirjan kaikki suunnitellut ominaisuudet eivät ole luultavasti valmiita, mutta edelliseen verrattuna joitain selkeitä parannuksia on luvassa. Näisti mainittakoon esimerkiksi kommentoinnin mahdollisuus ja paranneltu karttanäkymä.

Kalastusta Chiang Maissa

Aika: 10.07.2007 kello 23:09

Kuva: Dreamlake Fishing

Isäni olisi kiinnostunut kokeilemaan Thaimaassa eväkkäiden narraamista ja selvittelinkin hieman, että mitkä ovat vuoristoisen Pohjois-Thaimaan kalastusmahdollisuudet. Aluksi epäilin, että mahdollisuudet ovat olemattomat, sillä en satelliittikuvia tutkimalla nähnyt alueella juurikaan järviä tai lampia – pelkkää vuoristoa koko seutu. Toinen syy epäilyyni oli se, että edelliseltä reissulta muistelen kalastusretkiä tarjoavien yritysten keskittyvän rannikkokaupunkeihin ja saariin.

Pikainen haku googlella tuotti heti tulosta. Dream Lake Co Ltd järjestää kalaretkiä kahdelle eri järvelle. Paketit alkavat puolen päivän kalareissuista ja pisimmät kestävät kolme päivää. Sivuja ei ilmeisesti ole päivitetty aikoihin, mutta vuoden 2006 hintojen mukaan puolen päivän kalareissu maksaisi 1600 bahtia (37 euroa) ja koko päivän 1900 bahtia (44 euroa). Paketteihin kuuluvat kuljetukset, opastus, välineet ja koko päivän retkeen myös ruoka.

Minulle ei vielä selvinnyt, että kuinka kaukana sivuston mainostamat Dream Lake ja Paradise Lake järvet ovat Chiang Main keskustasta ja mitkä niiden paikalliset nimet ovat, mutta ehkä sekin vielä ajastaan selviää.

Enemmän ja vähemmän – Hise

Aika: 07.07.2007 kello 14:11

Kirjoitimme molemmat omat, toisista riippumattomat listat siitä mitä voisi olla enemmän ja mitä voisi olla vähemmän seuraavalla kerralla. Listatut asiat ovat täysin mielivaltaisessa järjestyksessä.

 • Valokuvia eri aiheista (ihmis- ja kaupunkikuvat)
 • RAW-kuvia
 • Panoramakuvia
 • Kokki- ja muita kursseja
 • Luonnonpuistoja ja opastettuja retkiä niissä
 • Palveluiden käyttöä (kauneushoitolat, pesulat jne.)
 • Ostoksia itselle (vaatteet, alusvaatteet, piilolinssit jne.)
 • Pieniä kyliä
 • Sanojen ja sanontojen opettelua vieraalla kielellä
 • Sukelluksia
 • Vedenalaista video- ja valokuvaamista

Vähemmän

 • Tavaraa mukaan Suomesta (!)
 • Ongelmia matkapäiväkirjan päivityksien kanssa
 • Tiukkoja aikatauluja (julkiset kulkuneuvot)
 • Kalliita (laaduttomia) länkkäriruokapaikkoja
 • Ylihintaisia takseja ja tuktukeja
 • Ostoksien tekemistä matkan alkuvaiheessa
 • Vetoketjuttomien yläosien kanssa painimista sovituskopeissa :D

Rojun lähettäminen Suomeen

Aika: 07.07.2007 kello 12:57

Thaimaasta lähetetty paketti. Kuva: Mika Hiltunen

Thaimaassa opimme, että maan postiliikenne ei ole ehkä se kaikkein luotettavin. Matkan aikana kertyi kaikenlaista sälää eri paikoista ja loppujen lopuksi jouduimme lähettämään yhden valokuva-albumin ja sukelluskurssikirjat Suomeen. Niiden raahaaminen mukana olisi ollut yksinkertaisesti niin sietämätöntä ja 20 euron hinta siitä helpotuksesta ei oli sopiva. Isommalla rahatukulla paketti olisi hypännyt lentokoneeseen ja tullut Suomeen paljon nopeammin, mutta koska tavarat eivät olleet kiireellisiä niin emme viitsineet maksaa turhasta.

Lähettämämme postikortit tulivat tietojemme mukaan jokaiselle perille, mutta maata ja merta pitkin vaeltava paketti viipyi matkalla yli 1,5 kuukautta. Onneksi pakkasimme paketin huolellisesti ja mukana oli vähän pehmusteita, sillä lähetyslaatikon ulkonäöstä päätellen se on saanut kestää melkoista röykyytystä. Mitään kovin särkyvää ei välttämättä kannatta laittaa sillä kaikkein halvimmalla postimaksulla. Kaiken lisäksi paketti oli jossain matkan vaiheella paketoitu uudelleen teipillä ja narulla. Joku oli ystävällisesti varmistanut kiinnipysyvyyden tai sitten paketti oli aukaistu ja sisältöä pengottu.

Suoritimme Koh Taolla tuolloin sukelluskurssit. Hiselle sukelluskortit tulivat postissa vähän kotiinpaluun jälkeen, mutta itse sain ainoastaan peruskurssin kortin. Tiedä sitten mihin advanced-kortti on jäänyt vai onko se koskaan lähtenytkään Thaimaasta. Sitä olen selvittelemässä tällä hetkellä Koh Tao Diversin kanssa.

Aasiassa reissaamme pidemmän aikaa, käymmä monessa eri paikassa ja mieleen tulee varmasti kerran jos toisenkin ostaa kaikenlaista matkamuistoa. Ei varmastikaan auta kuin malttaa mielensä tai sitten on otettava se riski, että rojut tulevat sitten kuin tulevat – jos tulevat. Käyttämällä jotain kuriiriyritystä paketit saisi varmasti perille turvallisesti ja nopeasti, mutta hintakin on sitten toista luokkaa. Mikäli jotain aikoo maasta lähettää niin varminta on varmasti tehdä se jostain suuresta kaupungista. Mitä enemmän välietappeja ja korpialueita paketti joutuu samoilemaan niin sitä suurempi on todennäköisyys sille, että jotain ikävää tapahtuu.

Menolippu Bangkokiin

Aika: 04.07.2007 kello 23:24

Vertailin vähän lentojen hintoja, mutta en onnistunut löytämään hullunhalpoja mistään. Niinpä oli tyydyttävä halvimpaan mitä vastaan tuli. Soitin Kilroy Travelsille ja tiedustelin 11.4.2008 lähtevää Finnairin lentoa. Lennolla oli paikkoja aivan kuten nettisivuillakin oli mainittu.

Matkaan tuli kuitenkin pieni mutka, sillä Finnair on päättänyt laskea nuorisolippujen yläikärajaa 25 vuoteen. Mikähän ihmeen periaatepäätös sekin nyt sitten oli. Joka tapauksessa lippu jäi varaamatta, sillä minähän olen jo yli 25-vuotta ja Finnair ei myy flexible-lippuja opiskelijoilla muiden lentoyhtiöiden tavoin.

Onneksi olin selvitellyt myös seuraavan hintatason lippuja ja minulla oli heti uusi ehdotus valmiina. Austrian Airlines liikennöi samana päivänä ja lentoyhtiö myy flexible-lippuja myös opiskelijoille. Lähdemme siis kohti Thaimaata 11.4.2008 kello 14:50, jolloin lento OS 346 nousee Helsinki-Vantaan lentokentältä. Matkalla teemme välilaskun Wienissä. Sieltä matka jatkuu kello 23:20 lennolla OS 025. Bangkokiin saavumme 12.4.2008 kello 14:20 paikallista aikaa.

Paluulentoa emme vielä varanneet, koska Kilroy Travels ei anna varata lentoja niin pitkälle emmekä myöskään tiedä, että milloin ja mistä paluulennolle olisi parasta lähteä. Onhan tässä vielä aikaa.

Videot pois?

Aika: 03.07.2007 kello 15:10

Edellisen matkan kuva- ja videosaalista selattuani tuli havaittua, että kameran ja videokameran mukana kantaminen ei välttämättä ole kauhean hyvä juttu. Jäi jotenkin sellainen olo, että kun yritti parhaansa mukaan saada hyviä valokuvia ja laadukasta videota niin loppujen lopuksi ei onnistunut kummassakaan. Molempien laitteiden yhtäaikainen kantaminen oli melkoinen riesa siitäkin huolimatta, että videokamera hyppäsi ongelmitta kameralaukkuun.

Uudessa ja kiinnostavassa ympäristössä on se ongelma, että ei näe metsää puilta. Siinä käy helposti niin, että joka puolella on niin paljon kaikkea kivaa, että kuvaa kaikkea tai sitten ei tajua kuvata mitään. Silloin kun kuvia sattuu ottamaan niin siihen touhuun ei keskity ja se sitten näkyy lopputuloksessa kun kuvat on tylsiä. Videokameran kanssa ongelma on vähän sama.

Videokamerassa on kaiken lisäksi se ongelma, että kuvattua materiaalia ei kuitenkaan voi käyttää sellaisenaan. Se on pakko leikata tai siitä tulee tylsääkin tylsempi lomavideo, missä ei ole mitään järkeä ja jota kukaan ei jaksa katsoa. Jälkityön määrä on melkoisen suuri jos haluaisi tehdä kolmen kuukauden matkasta jotain toimivaa.

Olenkin tässä nyt harkinnut, että jättäisin Aasian matkalla videokameran kokonaan pois. Saisin heti vähemmän kannettavaa ja pystyisin keskittymään täysipainoisesti valokuvaamiseen. Onhan se kieltämättä kiva katsella näin jälkikäteen Thaimaan matkavideota, koska videossa on paljon sellaista mitä valokuva ei pysty tallentamaan. Siitä huolimatta kahteen asiaan keskittyminen ei kuitenkaan huokuta sen enempää kuin viikkoja vievä jälkityökään. Mielummin keskittyisi kunnolla yhteen asiaan ja käyttäisi matkan jälkeisen ajan vaikka suuremman kuvamäärän käpistelyyn.