Kirjoitukset ajalta kesäkuu, 2007

Matkapäiväkirjan kehitys jatkuu

Aika: 30.06.2007 kello 14:42

Lupailin ennen Thaimaan matkaa, että julkaisisin matkapäiväkirjan yleisesti kaikkien käyttöön, mutta nyt on hieman peruttava sanomisiaan. Käyttökokemukset osoittivat, että parantamista on vielä paljon. Raakiletta en viitsi antaa muiden käyttöön eli kehitystyö jatkuu edelleen.

Minulla on jo läjä uusia ideoita kirjoituspuolta silmällä pitäen. Käytön on oltava todella helppoa ja jouhevaa. Sen on oltava sitä myös kännykällä käytettäessä, jotta päiväkirjan kirjoittamiselle ei muodostuisi suurta kynnystä ja se onnistuisi missä tahansa. Saimme matkan aikana jonkin verran palautetta matkapäiväkirjan toiminnasta, mutta lukijoiden kokemukset jäivät silti vähälle. Siltä puolelta kaipaisinkin nyt kehitysehdotuksia. Mikä oli hyvää, mikä huono ja mikä puuttui kokonaan?

Kehittelen matkapäiväkirjaa suoraan palautteiden pohjalta, joten nyt on oivallinen tilaisuus vaikuttaa systeemin kehittymiseen. Te, jotka ette lukeneet matkapäiväkirjaamme matkan aikana, voitte suunnata selaimenne Thaimaa 2007 -matkapäiväkirjaan ja lukea juttuja näin jälkeenpäin.

Huom! Päiväkirjaa vaivaa edelleen karttaominaisuudesta johtuva hitaus, jonka korjaan lähiaikoina.

RAW-kuvat

Aika: 30.06.2007 kello 00:58

Edellisen reissun kuvia on vihdoinkin julkaistu. Muutaman tuhannen kuvan joukosta tärkeimpien kuvien valitseminen oli melkoinen urakka, mutta sitäkin suurempi työmäärä meni valittujen kuvien hienosäätöön. Säätäessä havaitsimme, että teimme kuvatessa yhden merkittävän virheen: emme kuvanneet RAW-kuvia.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Ristiriitainen Myanmar

Aika: 19.06.2007 kello 10:59

Myanmarin kartta. Kuva: Wikipedia

Thaimaata ympäröivistä maista Myanmar vaikuttaisi pienellä tiedon tonkimisella poikkeavan selkeästi muista. Sotilasjuntan hallitseman maan meininki on köyhää ja karua, eikä se tunnu antavan turhia armonpaloja turisteillekaan. Maasta on toistaiseksi hyvin ristiriitainen kuva.

Ongelmat alkavat jo rajalla, sillä joidenkin lähteiden mukaan rajan ylittäminen Thaimaasta ei onnistuisi järkevästi muulla kuin lentokoneella. Toisaalta esimerkiksi Pallontallaajat.netissä ihmiset ovat menneet maahan myös maita pitkin, joten tämä vaatinee hieman lisäselvityksiä. Koska Yhdysvallat nyrpistää nokkaansa Myanmarin suuntaan, eivät luottokortit toimi siellä. Pankkiauttomaattejakaan ei liiemmin näy ja nekin vähäiset on tarkoitettu yksinomaan paikallisille. Rahaa on parempi olla taskussa riittävästi ja suositeltua valuuttaa ovat paikallisten kyatien lisäksi USA:n dollarit.

Temppeli Paganissa, Myanmarissa. Kuva: Christophe Brisbois

Muu länsimainen hapatuskulttuuri on suljettu varsin tehokkaasti sotilasjuntan toimesta, joten salakuljetetusta kokiksesta saa maksaa ekstraa. Internet on tarkoin vartioitu eikä tunnetuimpien webmail-palveluiden ja länsimaisten sivustojen käyttäminen onnistu ilman kikkailua. Vaikka juntta harrastaakin tehokasta sananvapauden rajoittamista, sitäkin tehokkaammin sitä tehtävää hoitaa toimimattomat internet- ja puhelinyhteydet. Syrjäseudulla sähköverkkokaan ei ole hirvittävän vahvoissa kantimissa.

Myanmar on Kaakkois-Aasian mannerosan suurin valtio, mutta kaikki siitä ei suinkaan ole turisteja varten. Maahan menevien onkin syytä varmistaa etukäteen alueet joilla oleskelu on sallittua. Syitä rajoituksiin on varmasti monia eikä niistä vähäisimpiä liene massiivinen ooppiumin viljely ja räikeät ihmisoikeusrikkomukset. Terveellä järjellä pitäisi kuitenkin pärjätä.

Näistä ja joistakin muista Myanmarin ongelmista sai lukea monelta sivustolta. Aloin jo epäillä, että eikö maassa ole mitään hyvää. Onhan siellä.

Aamu Irrawaddy-joella. Kuva: Stefan Sonntag

Turismi kasvaa hiljalleen, mutta ainakin toistaiseksi turistit eivät ole päässeet muuttamaan maata kun Thaimaan kohdalla on monin paikoin käynyt. Muiden ihmisten kokemuksista päätellen paikalliset eivät ole vielä leipiintyneet vierailijoihin ja siellä jaksetaan hymyillä. Ihmiset ovat iloisia ja ystävällisiä ja maassa on varmasti paljon paikkoja, joissa voi nähdä sitä niin sanottua ”aitoa Myanmaria”. Muiden lähialueen maiden tavoin ruoka on herkullista ja luonto on monipuolista. Myanmar on myös suosittu arkeologien keskuudessa ja siellä on hirvittävät määrät vanhoja temppeleitä. Hiekkarantojakin löytyy meren ääreltäl, joten löhöily ja itsensä käristäminen on mahdollista.

Maata reissanneet polkivat monet pelottelut ja turvallisuusuhat suohon ja pitivät Myanmaria loistavana matkailukohteena. Se ei varmasti ole kaikkein helpoin maa reissata eikä sovi niille, jotka haluavat lomansa etenevän ilman vaivannäköä. Ehkä Myanmaria ei kannata vielä unohtaa matkasuunnitelmasta, vaikka ensivilkaisu ei aiheuttanutkaan kovin suurta kiinnostusta.

Taas sitä mennään…

Aika: 18.06.2007 kello 01:07

Sunnuntaina, 26. maaliskuuta 2006 kirjoitin seuraavaa: Kunnon innostumisen tuntuu huomaavan siitä, että aiheesta on laitettava pystyyn blogi. Nämä sanat tuntuvat pätevän yhä.

Thaimaassa käytiin eikä matkan jälkipuinti ole vieläkään ohi. Uhkailimme heti Suomeen palattua, että reissaaminen ei jäisi siihen. Nyt lienee aika lunastaa sanat ja aloittaa blogi, joka ainakin toistaiseksi kantaa nimeä Aasia 2008.

Thaimaa 2007 -blogia aloitettaessa matkan suunnittelu oli jo hyvässä vaiheessa. Suunnittelun ja matkan aikana huomasimme, että lukijoiden sekä meitä kokeneempien matkaajien vinkit ja ohjeet olivat korvaamattomia ja antoivat matkalle oman mielenkiintoisen lisäsävyn. Tästä oppineena ajattelimme tuoda suunnitteluvaiheen aiempaa varhaisemmin myös muiden nähtäville.

50 päivän matka Thaimaahan oli mukava ensiaskel reppureissaamiseen. Nyt kun vauhtiin on päästy, on hyvä aika pidentää askelta. Tälläkin kertaa suunnitelmissa on suunnata kiehtovaan Aasiaan, mutta reissaaminen ei rajoitu pelkästään Thaimaahan. Ajattelimme vierailla myös joissakin naapurimaissa. Vaihtoehtojahan on useita: Myanmar, Laos, Vietnam, Kambodza, Malesia ja Indonesia. Koska reissattavaa on enemmän, on myös aikaa oltava enemmän. Niinpä olemme pyöritelleet ajatusta kolmen tai neljän kuukauden tepastelusta. Ajankohdaksi on kaavailtu huhti-heinäkuuta.

Mitään sen tarkempia suunnitelmia emme ole vielä ehtineet tekemään, eli nyt olette suunnilleen yhtä tietoisia matkan etenemisestä kuin mekin. Entiseen tapaan pyrimme kirjoittamaan tietoja suunnitteluprosessin etenemisestä sekä yleisiä artikkeleita, joista myös muut reissaajat voisivat hyötyä. Thaimaa oli helppo nakki suuren turistimäärän takia. Tietoa löytyi ja paljon pystyi tekemään itse, mutta nyt olemme aikaisempaa enemmän muiden vinkkien ja kokemusten varassa. Älkää siis turhaan säästelkö kommenteissa.

Asenne reissulla on hyvin pitkälti sama kuin Thaimaassakin: yritämme pärjätä kohtuu pienellä budjetilla, kuskata omaisuutta rinkassa, majoittua edullisissa majataloissa, varailla kyytejä ja majoituksia vasta paikan päällä, jättää reittisuunnitelmaan reilusti löysää ja vältellä pahimpia turistikeskittymiä ilman turhaa hippeilyä. Kamerat kulkevat luonnollisesti mukana ja valokuvaus on yksi reissun pääaktiviteeteista.

Olemme oppineet edellisestä matkasta paljon ja koitamme välttää pahimmat ongelmat tällä kertaa. Ehkä mukaan saadaan mahdutettua myös joitakin kokonaan uusia kikkoja, joilla parannamme entisestään lukijoiden virtuaalimatkailua ja pahennamme toisten matkakuumetta.