Raha puhuu

Viikonloppu meni vauhdikkaasti läksiäisiä pitäen. Nyt kun Suomessa majailevat kaverit on hyvästelty, on taas aika siirtyä matkan viimeisiin järjestelyihin. Itse palautin tänään viimeisen koulutyön ja viime perjantaina sain valmiiksi työn alla olleen TV-dokumentin. Hannalla on vielä pari koulutehtävää jäljellä. Muilta osin järjestelyt alkavat olla hyvällä mallilla. Tänään kävimme hoitamassa yhden keskeisen asian: rahan.

Pätäkkää löytyy! Näillä tuohilla olisi tarkoitus päästä matkalla alkuun. Kuva: Hanna Tyrväinen

Viime reissusta oppineena emme lähteneet vaihtamaan hirveää euronivaskaa bahteiksi. Pyöräytimme yhteensä 40 euroa, jolla pääsee kevyesti alkuun. Loppurahat voi vaihtaa sitten paikan päällä paremmalla kurssilla. Vaikka euro onkin tunnettu ja hyväksytty valuutta, se ei päihitä jenkkidollareita. Kambodzassa ja osin myös Laosissa dollareilla voi maksaa myös suoraan. Dollari on ylipäätään hyvä valuutta siksi, että vaikka sillä ei voisikaan suoraan maksaa niin se on helppo vaihtaa paikalliseen valuuttaan. Siksi me vaihdoimme yhteensä 350 euroa dollareiksi. Niistä osan voi vaihtaa Thaimaassa bahteiksi, mutta loput säästämme myöhempää käyttöä varten.

Kun ensimmäinen paalunivaska loppuu, automaateista saa lisää. Yritämme kuitenkin välttää jatkuvaa nostamista, sillä pankit nyhtävät välistä hirvittäviä summia. Kun rahaa nostaa, sitä kannattaa nostaa kerralla enemmän. Mikäli ostoksiaan maksaa visa-kortilla, välttää palvelumaksut mutta toisaalta ottaa tietoisen riskin. Kortteja on kopioitu Kaakkois-Aasiassa ennenkin, joten kannattaa harkita kaksi kertaa ennen kuin antaa muovilastunsa höylättäväksi. Kopiointeja on tapahtunut myös suoraan automaateista eli varminta on valita pankkien seinissä olevia automaatteja ja välttää niitä kaikein syrjäisimpiä.

Raha-asiat ovat kovin suhteellisia, mutta 400 euroa on Thaimaassa melkoinen summa. Mikäli vähänkään isompia summia kuljettaa mukanaan, kannattaa seteleitä ripotella eri piiloihin. Kaikkea ei missään tapauksessa pidä säilyttää yhdessä paikassa eikä varsinkaan kukkarossa, jossa kulkee myös pankkikortit ja muut asiapaperit. Me aiomme ainakin levitellä rahamme eri reppuihin sekä pariin jemmaan, josta rahoja ei ihan pienessä hädässä viedä.