Sähköverkko ja pistokkeet

Kaakkois-Aasia on vempaimia mukana kuljettavalle matkaajalle sikäli helppoa aluetta, että jokaisessa maassa on käytössä samanlainen sähköverkko kuin Suomessa. Suomessa seinästä putkahtaa 230 volttia 50 hertsin taajuudella. Monet Kaakkois-Aasian maat käyttävät 220 voltin jännitettä, joka Suomessakin oli käytössä vielä 90-luvun alkupuolella. Tämä ei kuitenkaan aiheuta ongelmia joten käytännössä kaikki laitteet toimivat ihan suoraan 220 voltin jännitteessä.

Raksamies nikkaroi uutta taloa aivan avoimien sähköjohtojen vieressä. Työturvallisuuteen suhtaudutaan Kaakkois-Aasiassa vähän löysemmällä otteella. Kuva: Hanna Tyrväinen

Eroja alkaa tulla kun johtoa aletaan murjoa seinässä näkyvään rööriin. Meillä ei ole kokemusta muista Kaakkois-Aasian maista, mutta ainakin Thaimaassa töpselit pystyi tunkemaan pistorasiaan. Paino sanalla pystyi, sillä meidän vehkeissä olevat piuhat kyllä menivät rasiaan, mutta ne eivät pysyneet siellä järin hyvin. Jouduimme tekemään joissakin paikoissa virityksiä jotta piuhat eivät putoilleet seinästä. Täytyy kuitenkin painottaa, että Kaakkois-Aasiassa on käytössä erilainen pistorasiastandardi, joten voit joutua tilanteeseen jossa meikäläiset töpselit eivät seinään istu. Mitä taas tulee sieltä ostettuihin laitteisiin, niin ne eivät käy suomalaisiin rasioihin.

Me emme halua tulevalla reissulla rakentaa viritelmiä joten kävin ostamassa paikallisesta sähkötarvikeliikkeestä adapterin. Kahdeksan euroa maksavassa paketissa on adapterit käytännössä koko maailmaan. Kaikissa Kaakkois-Aasian maissa on käytössä samanlainen pistorasia, joten meidän pitäisi selvitä yhdenlaisella adapterilla. Myytävänä on myös mötiköitä, joissa kaikki rasiatyypit on ängetty samaan palikkaan.

Ongelmat eivät välttämättä lopu siihen, että johto käy rasiaan ja laite käynnistyy. Varsinkin syrjäisemmillä seuduilla ja saarilla sähköä tuotetaan generaattoreilla. Virtaa ei välttämättä ole tarjolla ympäri vuorokauden ja silloin kun sitä seinästä tulee, se saattaa olla erittäin epätasaista. Pätkiminen ja jännitepiikit eivät ole mitenkään mahdottomia, joten herkimpien sähkölaitteiden käyttöä kannattaa harkita, ellei välissä ole jonkinlaista suojaa.

Sitten vielä varoituksen sana: paikalliset sähköturvallisuusmääräykset eivät ole sieltä tiukimmasta päästä. Jos vastaan tulee epämääräinen johtohärdelli, voi olla fiksumpaa hakea sähkö jostain muualta. Maadoitukset ja suojaukset saattavat loistaa poissaolollaan, jolloin sähköiskun vaara on ilmeinen.

2 kommenttia kirjoitukseen “Sähköverkko ja pistokkeet”

Pia kirjoittaa:

04.04.2008 kello 18:18

”Kaikissa Aasian maissa on käytössä samanlainen pistorasia” ei ole kyllä totta. Esim. Hongkongissa on iso kolmiomainen möhkäle ja Japanissa samanlaiset 110 Voltin rasiat kuin USAssa.

Mika Hiltunen kirjoittaa:

04.04.2008 kello 18:33

Totta turiset. Siitä unohtui Kaakkois-etuliite. Nyt on viba fiksattu :)