Yllätyksiä matkustustiedotteissa

Päivitetty 6.3.2008 kello 12:40

Mikäli liikut tyylikäs laukku olalla Kambodzan kaduilla, saatat päästä tutustumaan moottoripyörällä ratsastaviin varkaisiin. Kuva: Nathan Nelson

Ulkoasiainministeriöltä pamahti eilen pihalle kaksi uutta matkustustiedotetta. Kambodzan tiedotteessa ei oikeastaan ollut mitään uutta. Phnom Penhissä turisteja on ryöstelty kuten ennenkin, joten pieni varovaisuus on paikoillaan. Tiedotteessa varoiteltiin erityisesti moottoripyörillä liikkuvista varkaista.

Se kertoo siitä, että turistit kävelevät edelleen helposti vietävät napposkassit olallaan. Jos tavaraa on enemmän, suosittelen siirtymään reppuun sillä sitä ei ohiajolla selästä niin vaan viedä.

Laosissa joitakin matkaajia on ryöstetty tie- ja vesiosuuksilla, mutta maa on kuitenkin ihan turvallinen kohde matkustaa. Vietnamin sodan fiiliksissä kylvetyt miinakentät ovat asia, johon kannattaa suhtautua terveellä vakavuudella. Meidänkin kohteista Savannakhet on ahkerasti miinoitettu, joten joutava metsissä samoilu on parempi jättää toiseen paikkaan.

Jos näet tällaisia laattoja jalkojesi juuressa, on parempi hidastaa vauhtia. Mine Action Group siivoaa sodan jälkiä ja merkitsee turvallisia reittejä kyseisillä laatoilla. Parempi siis pysyä niiden lähellä. Kuva: Jordan Sitkin

Humeksia kanssa painivien on hyvä muistaa, että maahan ollaan suunnittelemassa astetta topakampaa rangaistuskäytäntöä. Vankilareissu voi olla pitkä ja pahimmassa tapauksessa hallussapidosta, valmistuksesta, salakuljetuksesta tai kaupasta saattaa läsähtää nappi otsaan. Drugs are bad, mmmkay?

Olemme yrittäneet selvittää paikallisia tapoja ja sääntöjä mahdollisimman tarkasti, mutta matkustustiedote osasi silti yllättää. En tiedä miten olemme tällaisen yksityiskohdan ohittaneet: Laosilaiset tarvitsevat erityisen luvan maansa viranomaisilta, jos kutsuvat kotiinsa ulkomaalaisia vieraita. Mikä vitsikkäintä, tästä rikoksesta voidaan rankaista myös ulkomaista vierasta. Fiksua lienee harkita kahteen kertaan ennen kuin työntää nokkansa paikallisten koteihin.

Mitään sen erikoisempaa tiedotteissa ei sitten ollutkaan. Ne normaalit, lähes joka maahan pätevät asiat on hyvä pitää mielessä. Kun on vähän varovaisempi eikä hölmöile niin kaikki sujuu paljon paremmin.

Matkustustiedote: Kambdoza
Matkustustiedote: Laos

* * * *

Laosin kutsumislupa-asia vaikutti niin omituiselta, että päätimme ottaa yhteyttä Suomen suurlähetystöön Thaimaassa. Kysyimme, että millaisilla yhteyksissä tällainen lupa on anottava ja koskeeko se ihan arkisia kahvilla käyntejä. Saimme vastauksen, mutta se ei tarkentanut asiaa juuri lainkaan: Laosin viranomaiset päättävät, milloin vierailulupaa tarvitaan. Paikallisen kutsujan tulee hoitaa lupa-asiat kuntoon maansa viranomaisten kanssa (ns. Head of Village).

2 kommenttia kirjoitukseen “Yllätyksiä matkustustiedotteissa”

Niksu kirjoittaa:

08.03.2008 kello 12:21

juu itse Laosissa käyneenä voin kertoa tuon määräyksen olevan ns. hevonpaskaa.
Jos joku sinut kotiinsa kutsuu , niin älä rupea mistään luvista ulisemaan, rohkeesti vaan äläkä kuumoile!

Mika Hiltunen kirjoittaa:

08.03.2008 kello 12:27

Vähän tähän suuntaan arvelimme asian olevankin. Tuntuisi jotenkin älyttömältä alkaa inisemään jostain tuollaisesta jos on niin etuoikeutetussa asemassa, että joku kutsuu kotiinsa. Eikä varmasti viranomaisillakaan riitä kiinnostusta valvoa kaikenmaailman kahvikutsuja, hehe :)