Lähtötohinat ja matkapäiväkirja

Aika: 10.04.2008 kello 20:59 Kirjoittaja: Hanna Tyrväinen

Huhhei. Viimeisten viikkojen aikataulut on ottanut melkoisesti kunnon päälle, sillä tekemistä on ollut enemmän kuin riittävästi. Koulu- ja työhommien deadlinet on puskenut hurjaa tahtia päälle ja matkapäiväkirjassakin on riittänyt rassailemista. Viime yö ja tämä aamu meni vielä pakkaillessa, siivoillessa ja viime hetken järjestelyjä tehdessä.

Kamerarepun painoksi tuli vajaat viisi kiloa ja rinkka painaa noin kahdeksan kiloa. Mikan kamerareppu painaa puolestaan vajaa kahdeksan kiloa ja rinkka noin yksitoista kiloa. Suoritimme siis erityisen rankkaa karsintaa erityisesti vaatteiden kohdalla, koska tarkoituksena on ostella pikkuhiljaa uusia rättejä matkan varrelta. Vaikka reissu on yli kaksi kertaa pidempi kuin edellinen matka, on painoa lähtiessä useita kiloja vähemmän per naama. Oikein mainiota.

Nyt on aika paljastaa uudenkarhea matkapäiväkirja!

Matkan aikana julkaisemme – tai ainakin yritämme julkaista – päivittäin pieniä reissufiilistelyjä ja valokuvia. Mikäli saamme haalittua paikalliset kännykkäliittymät, kirjoituksia ja kuvia lisätään nettikahviloiden lisäksi kännykällä. Oikeassa laidassa olevista nuolista voi kuluvan päivän kirjoituksien järjestyksen vaihtaa nousevaksi tai laskevaksi. Kirjoituksiin ja kuviin on liitetty paikkatiedot, joten niitä pääsee tarkastelemaan lähemmin matkapäiväkirjaan kuuluvasta kartasta. Yleisön pyynnöstä päiväkirjassa on myös kommentointimahdollisuus. Odotamme siis oikein paljon kivoja viestejä tutuilta ja tuntemattomilta.

Albumi-linkin alta löytyvät kaikki reissulla otetut kuvat listattuna aika- ja paikkajärjestyksessä. Lisäksi arvioimme majapaikkoja ja nähtävyyksiä, jotta muutkin matkailijat voisivat ottaa vinkkejä omille reissuilleen. Jos jonkun päivän kirjoitus on mennyt ohi silmäin, voi vanhempia kirjoituksia tarkastella arkiston kautta.

Toivottavasti matkapäiväkirja toimii suunnitelman mukaisesti. Pieniä virheitä varmasti ilmenee, mutta yritämme fiksailla ne kuntoon reissun päältä. Heittäkää toki kommenttia, jos huomaatte päiväkirjassa jotain puutteita. IE:n aiheuttamia ongelmia ei korjata :D

Lähtökuva. Kuva: Petri PulliIltapäivällä siirryimme Joensuusta vanhempieni luokse Pieksämäkeen. Liskoni Allu jää tänne äidin hellään huomaan matkan ajaksi. Huomenna jatkamme junalla kohti Hellsinkiä ja siitä sitten lentokoneella Bangkokiin. Tämä on Aasia 2008 suunnittelublogin viimeinen kirjoitus, joten lukijat voivat siirtyä seuraamaan matkapäiväkirjaa. Tästä se lähtee!

Loppusutinoita

Aika: 09.04.2008 kello 14:28 Kirjoittaja: Mika Hiltunen

Aamulla Hanna kävi palauttamassa viimeiset koulutehtävät. Niistä ei tarvitse enää murehtia. Sen jälkeen hoidimme paperiasioita kuntoon ja Hanna teki itselleen väliaikaisen osoitteenmuutoksen. Kummankin vanhemmat saivat kunnian toimia laskujen ja muiden sotkujen selvittelijöinä reissun aikana.

Hetki sitten kävimme ostamassa kaupungista mini-dv-nauhoja, minigrip-pusseja sekä apteekkisälää. Nyt on kaikki tarpeellinen irtaimisto haalittuna kasaan. Itse selvittelin omat tavarani jo aikaisemmin ja Hisekin penkoi omansa kasaan yön myöhäisinä tunteina. Nyt on jäljellä enää rinkkojen pakkaaminen. Mielenkiintoista nähdä paljonko painoa lopulta kertyy…

Loppuilta meneekin sitten matkapäiväkirjan viimeistelyyn. Tarkoitus olisi julkaista se illalla, sillä siirrymme kuitenkin matkapäiväkirjan puolelle heti huomisesta lähtien.

Junalippuloita

Aika: 07.04.2008 kello 16:32 Kirjoittaja: Mika Hiltunen

Päivitetty 7. huhtikuuta 2008 kello 17:39

Löimme hetki sitte lukkoon lähtöaikataulut ostamalla VR:n sivuilta junaliput. Bangkokissa olemme ensi lauantaina, mutta sitä ennen meidän on reissattava joitakin satoja kilometrejä Suomen puolelle.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Raha puhuu

Aika: 07.04.2008 kello 14:26 Kirjoittaja: Mika Hiltunen

Viikonloppu meni vauhdikkaasti läksiäisiä pitäen. Nyt kun Suomessa majailevat kaverit on hyvästelty, on taas aika siirtyä matkan viimeisiin järjestelyihin. Itse palautin tänään viimeisen koulutyön ja viime perjantaina sain valmiiksi työn alla olleen TV-dokumentin. Hannalla on vielä pari koulutehtävää jäljellä. Muilta osin järjestelyt alkavat olla hyvällä mallilla. Tänään kävimme hoitamassa yhden keskeisen asian: rahan.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Sähköverkko ja pistokkeet

Aika: 04.04.2008 kello 16:31 Kirjoittaja: Mika Hiltunen

Kaakkois-Aasia on vempaimia mukana kuljettavalle matkaajalle sikäli helppoa aluetta, että jokaisessa maassa on käytössä samanlainen sähköverkko kuin Suomessa. Suomessa seinästä putkahtaa 230 volttia 50 hertsin taajuudella. Monet Kaakkois-Aasian maat käyttävät 220 voltin jännitettä, joka Suomessakin oli käytössä vielä 90-luvun alkupuolella. Tämä ei kuitenkaan aiheuta ongelmia joten käytännössä kaikki laitteet toimivat ihan suoraan 220 voltin jännitteessä.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Aprillia, aprillia!

Aika: 01.04.2008 kello 13:27 Kirjoittaja: Mika Hiltunen

No tietysti tämä oli typerä aprillipila! Pakko oli jotain kehittää kun kerrankin siihen tuli oivallinen tilaisuus. Kovalevy ei siis hajonnu ja päiväkirja on edelleen täysin turvassa. Minulla on siitä myös useita varmuuskopioita joten se ei todellakaan niin vaan katoa. Saatiinpas sentään muutama lankaan :D

Kun kaikki menee hyvin niin Murphyn lain mukaan jotain pahaa on aina tapahduttava. Saimme eilen raahattua omat tavarani Hannan kämppään. Homma oli sen verran hapokasta, että rojut saivat jäädä laatikkoon odottamaan purkamista.

Tänä aamuna virittelin sitten konettani tulille. Virtanapin painaminen aiheutti lähinnä rälläkkää muistuttavan äänen. Tulos: koneen kovalevy kappaleina. Ilmeisesti muutto oli liikaa kyseiselle vempeleelle. Parasta tässä kaikessa on se, että minulla ei ollut tälläkään kertaa varmuuskopioista kaikista tiedostoista. Paha karma tuntuu seuraavan minua, sillä vastaavanlainen tapahtumasarja sattui myös matkavideota leikattaessa. Olinhan minä toki suurimmasta osasta varmuuskopiot ottanut, mutta…

Ja miksi avaudun tästä täällä? Siksi, että kyseisellä kovalevyllä sattui olemaan matkapäiväkirjan lähdekoodit. Jos kyseessä olisi pelkkä tiedostojärjestelmän sekoilu, pystyisin palauttamaan tiedostot. Nyt kun kovalevystä lensi lastu, eivät meikäläisen rahkeet enää riitä minkäänlaisten tiedostojen takaisin taikomiseen. Muutaman kuukauden duuni lensi sekunnissa bittiavaruuteen.

Eli lyhyesti: matkapäiväkirjaa reissusta ei valitettavasti ole eikä tule. Voisin melkein väittää, että nyt hajottaa sopivasti.

Kiirettä pukkaa!

Aika: 31.03.2008 kello 19:36 Kirjoittaja: Mika Hiltunen

Lähtö lähenee ja tuntuu, että kiire kasvaa sitä mukaa. Blogikirjoittelu on joutunut jäämään vähän sivummalle, sillä aika on mennyt koulutehtävien, kurssisuoritusten sekä töiden parissa. Siinä sivussa olemme viritelleet matkapäiväkirjaa. Tuorein revohka on oman asuntoni järjestely sellaiseen kuntoon, että huomenna muuttavat alivuokralaiset eivät revi pelihousujaan.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Koepakkaus

Aika: 24.03.2008 kello 17:56 Kirjoittaja: Mika Hiltunen

Lähtöön on aikaa 18 päivää. Ajattelin, että nyt on aika testata miltä pakkauslistan sisältö tuntuu hartioilla. Keräsin listasta lähes kaiken. Pois jäi ainoastaan pari pienempää asiaa mitkä eivät vaikuta käytännössä lainkaan rinkan painoon tai pakkaamiseen. En jaksanut vielä tässä vaiheessa välittää muutenkaan pakkaustekniikasta. Tärkeintä oli vain saada tavarat reppuihin ja paketti niskaan.

Lue loput tästä kirjoituksesta »

Kännykuvat kartalle

Aika: 22.03.2008 kello 12:25 Kirjoittaja: Mika Hiltunen

Nokia E50 ja bluetooth-yhteydellä toimiva GPS. Kuva: Mika Hiltunen

Vanhempani kävivät eilen kylässä ja toivat samalla uusia vempaimia matkaa varten. Nykyisen Nokia N70 -puhelimen tilalle sain hieman uudemman E50 -mallin. Sen lisäksi saimme langattomalla bluetooth-yhteydellä toimivan GPS:n, jonka voi luonnollisesti liittää sekä puhelimeen että MacBook Airiin. Mitäpä me näillä sitten teemme?

Tulevassa matkapäiväkirjassa paikkatietoa on käytetty uusilla tavoilla. Kartalla on tarkoitus näyttää merkintöjen lisäksi myös valokuvat ja tässä nämä tuoreet laitteet tulevat käyttöön. Nokia julkaisi viime kuun lopulla avoimeen beta-testaukseen Location Tagger -ohjelman. Ohjelma ottaa kännykän sisäisen tai bluetooth-yhteydellä liitetyn GPS:n haltuunsa ja jää tausta-ajoon. Kun kännykällä otetaan kuvia, liittää Location Tagger kuviin tiedon koordinaateista, jossa kuvaaja sillä hetkellä seisoo. Testasin ohjelmaa E50:llä ja se toimi loistavasti.

Kirjoittelen vähän myöhemmin kokonaan oman jutun matkapäiväkirjasta, mutta tämä on ainakin yksi sen ominaisuuksista. Suurimman osan kuvista otamme ihan oikeilla kameroilla ja myös niihin kuviin saamme paikkatiedon lisättyä samalla kun siirrämme kuvia koneelle. Kuvien lopullinen kohtalo onkin hyvin pitkälti kiinni paikallisten kännykkäyhteyksien toimivuudesta ja nettikahviloiden saatavuudesta.

Matkapäiväkirja on tekniikan osalta melko pitkälti valmis. Pari kaveriamme lähtee viikoksi Italiaan ja he ovat luvanneet testata sitä ihan käytännössä. Heidän kokemuksiensa perusteella teen vielä viimeiset hienosäädöt ja sen jälkeen päiväkirjan voikin julkaista myös täällä.

Majapaikka Bangkokista

Aika: 19.03.2008 kello 01:42 Kirjoittaja: Mika Hiltunen

Yön myöhäisinä tunteina jäi sen verran joutavaa aikaa, että päätimme varata itsellemme majapaikan Bangkokista. Saavumme Thaimaahan 12. huhtikuuta. Heti seuraavana päivänä alkaa thaimaalaisen uudenvuoden eli songkranin juhlinta, joten suosituimmat majapaikat saattavat olla täynnä. Ainakin toistaiseksi vapaita huoneita riittää kuitenkin reilusti, mutta päätimme ottaa varman päälle, jotta välttäisimme joutavan säätämisen heti maahan saavuttuamme.

Lue loput tästä kirjoituksesta »